ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово принудително спира работа. Причината: регионалната екоинспекция е установила използването на неразрешен вид гориво - биомаса. По този начин дружеството не може да гарантира спазването на екологичните норми, зададени в законодателството ни, твърдят от РИОСВ. 

Количества биомаса са открити при проверка от МОСВ в началото на септември. Биомаса е имало върху транспортна лента, която подава гориво към работещ котел.

Открито е и голямо количество бали слама. Мотивите са, че операторът не спазва екологичното законодателство.

От ТЕЦ „Брикел” реагираха веднага и разпространиха официална позиция, в която признават, че използват биомаса, но това е станало със съгласието на РИОСВ.

„От гледна точка на спазване на екологичните изисквания сме едно от най-проверяваните предприятия в страната. Искаме дебело да подчертаем, че при всяко едно измерване на лаборатории не са констатирани превишения на допустимите стойности. Смятаме, че сме попаднали в предизборната кампания на определена политическа група, която иска да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, използвайки нас”, се казва още в позицията на ТЕЦ „Брикел”.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров миналата седмица от МОСВ започнаха проверки на няколко дружества – „Топлофикация Перник”, „Топлофикация Сливен”, ТЕЦ „Бобов дол” и ТЕЦ „Брикел”.

Вчера, малко преди да бъде затворен тецът, хората в Гълъбово се организираха на поредния протест срещу замърсяването от теца. Мотото беше „Брикел” ни убива”. Малко по-късно стана ясно, че те нямат официално разрешение за протест и затова го отложиха за сряда, когато ще имат среща и с кмета на Община Гълъбово и директора на ТЕЦ „Брикел”.

За bTV от РИОСВ в Стара Загора казаха, че проверката продължава. Не могат да се ангажират с конкретни срокове, но дружеството дотогава ще остане затворено.