При обработени 82% протоколи първа политическа сила в Германия е „Има такъв народ“ с 44,2%, втори са „Демократична България“ с 21,9%, а трети - ГЕРБ-СДС с 8,3%.

Снимка: bTV

В информационния поток в Германия се разглежда изненадващото решение на Слави Трифонов да даде предложение за правителство на малцинството.

„Шпигел“ излезе със статия със заглавие – „Триумфът на попзвездата“. В нея се разглежда, че гласовете, дошли от чужбина, са решаващи и в България най-вероятно идва края на една политическа ера.

Назрява и напрежението сред доброволците в Германия, защото са чакали много дълго да бъдат разпуснати комисиите им. Някои все още не са получили такова потвърждение.

За част от секционните избирателни комисии чакането за потвърждение от ЦИК за разпускането им трае дълго, а за други усещането е за безкрайност.

„Към 22:30 ч. си изпратихме абсолютно всички документи, разбира се не знаем дали сме попълнили всичко правилно. Първата реакция от ЦИК беше малко след 2 ч., като това беше един единствен имейл, който приличаше на автоматичен. Около 6 ч. получихме втори имейл, в който ни казват, че документите ни се преглеждат и точка“, обясни Стоян Николов от СИК Дуисбург.

24 часа след края на изборния ден все още нямат официално потвърждение.

Нощта след изборите преминава в сън на земята на множество комисии в Германия, но това не е единствения проблем. Наемите за наетите помещение изтичат преди отговора на ЦИК, а някои имат и проблем с работодателите си, след като в понеделник сутрин не се явяват на работа, защото комисиите още не са разпуснати.

„Всички колеги в цяла Германия са на мнение, че трудно биха се мобилизирали още един път да участват в такива избори“, допълни Николов.

Подобни проблеми е имало и в други секции зад граница.