Четири години в гръцки затвор може да лежи българка, осъдена задочно в Солун. Присъдата е за контрабанда, но според сънародничката ни, самата тя е жертва в измамна схема.

Тя споделя, че е икономист по професия и има 37 години трудов стаж. Вече шест години води съдебна битка. Настоява за анонимност заради близките, които не знаели за случая.

Снимка: btvnovinite.bg

През юли 2013 г. хладилен камион, тръгнал от България, е засечен в Гърция с 24 хил. литра безакцизен етилов алкохол. В документите, намерени у гръцкия шофьор, като изпращач е вписана нейна фирма. Година по-късно тя вече е обвиняема като съучастник в контрабанда.

По думите на жената за това престъпление гръцкото законодателство предвижда наказание от 5 до 20 години затвор. Тя твърди, че няма нищо общо със сделката и че с данните на фирмата ѝ е злоупотребено. Затова е сигнализирала и българските власти.

„Според мен, данните са ми изтеглени от Агенцията по вписванията или Търговския регистър, защото имам задължение, по българските закони всяка година да публикувам финансовите си отчети, подпечатани с печата на дружеството ми. И при сканирането и публикуването – този печат е в умален размер. В умален размер се вижда, че е фалшифициран печатът на заловените документи. Може би го правят, защото като чукнат Булстат на такава фирма – без дейност, да не излизат данъци, тя е чиста”, коментира подсъдимата.

Снимка: btvnovinite.bg


У нас е направена графологична експертиза, според която има разминавания между печатите, а пловдивската полиция дори започва разследване за фалшифициране. Гръцките разследващи се фокусират върху това, че фирмата не е развивала дейност.

„За тях е равнозначно, че съм извършила престъпление, защото в Гърция било немислимо да имаш фирма и с нея да не осъществяваш дейност. Интересното е, че в България ми казват, че са написали отговор и според него, гърците нямало право да ме обвинят. При тях е точно обратното – този отговор е добавен като доказателство към обвинителния ми акт. Това е омагьосаният кръг”, посочи жената.

Снимка: btvnovinite.bg


През ноември 2018 г. тя получава четири години затвор, а преди два месеца, в заседание, за което не била уведомена, присъдата ѝ е потвърдена. Новият ѝ адвокат ще иска анулиране на решението.

Жената заяви, че нейна позната ѝ е дала съвет да си извади фалшива лична карта и да напусне страната или да си излежа присъдата и след това да си търся правата.