Четири години в гръцки затвор може да лежи българка, осъдена задочно в Солун. Присъдата е за контрабанда, но според сънародничката ни, самата тя е жертва в измамна схема.

Жената сподели пред bTV, че е икономист по образование и има 37 години трудов стаж. Вече шест години води съдебна битка. Настоява за анонимност заради близките, които не знаели за случая.

Снимка: btvnovinite.bg

През юли 2013 г. хладилен камион, тръгнал от България, е засечен в Гърция – с 24 хил. л безакцизен етилов алкохол.

В документите, намерени в гръцкия шофьор, като изпращач е вписана нейна фирма. Година по-късно тя вече е обвиняема като съучастник в контрабанда.

По думите ѝ за това престъпление гръцкото законодателство предвижда от 5 до 20 години затвор.

Снимка: btvnovinite.bg

Жената твърди, че няма нищо общо със сделката и че с данните на фирмата ѝ е злоупотребено. За казуса е сигнализирала и българските власти.

„Според мен, данните са ми изтеглени от Агенцията по вписванията, Търговският регистър (...) подпечатани с печата на дружеството ми. При сканирането и публикуването – този печат е в умален размер. В умален размер се вижда, че е фалшифициран печатът на заловените документи”, коментира жената.

Снимка: btvnovinite.bg


У нас е направена графологична експертиза, според която има разминавания между печатите, а пловдивската полиция дори започва разследване за фалшифициране. Гръцките разследващи се фокусират обаче върху това, че фирмата не е развивала дейност.

„За тях е равнозначно, че съм извършила престъпление, защото в Гърция било немислимо да имаш фирма и с нея да не осъществяваш дейност”, допълни тя.

Снимка: btvnovinite.bg


През ноември 2018 г. жената е получава 4 години затвор на първа инстанция. А преди два месеца в заседание, за което не била уведомена, присъдата ѝ е потвърдена. Новият ѝ адвокат ще иска анулиране на решението.

Жената заяви, че нейна позната ѝ е дала съвет да си извади фалшива лична карта и да напусне страната или да си излежа присъдата и след това да си търся правата.