Европейската комисия предлага нови правила за шофьорите по пътищата. Те включват по-строги наказания за младите водачи и задължителни медицински прегледи за тези над 70-годишна възраст. 

Всяка година 20 000 европейски граждани загиват по пътищата в Европейския съюз. Идеята на предложенията е да се намали смъртността по пътищата. 

Евродепутатите настояват до 2030 г. задължително да се въведе цифрова или електронна шофьорска книжка. Основни ограничения са предвидени за младите шофьори със стаж под две години. Предлага се книжките им да бъдат отнемани при резултат над 0,2 промила алкохол или наркотици в кръвта.

Другата идея е да се отнемат книжките на хора, хванати да шофират с превишена скорост или каращи автомобил, за който нямат разрешение.

Предлага се още да бъде въведено експертно медицинско мнение за физическото и менталното състояние на всички шофьори. В много държави прегледите са формални или изобщо не съществуват за възрастни лица. Идеята е шофьорите над 70-годишна възраст да минават през прегледи на всеки пет години, а личните лекари сами да подават информация дали за някой техен пациент има риск от шофиране.

Промените няма да влязат в сила незабавно. Текстът първо влиза на първо четене в парламента, но приемането му ще остане в ръцете на следващите евродепутати.