Български личности от спорта, киното, телевизията и медицината се обединиха в кампанията „Ракът на гърдата е невидим. Прегледай се!”. В световен мащаб над 2 млн. жени годишно получават диагнозата рак на гърдата.

Един от посланиците на кампанията е актрисата и телевизионен водещ Диана Любенова. За „Тази сутрин” тя обясни, че е изключително важно жените да преминават през профилактика, защото ако болестта бъде открита в ранен стадий, тя може да бъде лечима.

Снимка: btvnovinite.bg

„Подценяваме рака на гърдата, защото когато ни грабне всекидневието, не си даваме сметка, че докато се грижим за останалите, не поглеждаме себе си”, допълни актрисата.

По думите ѝ много жени не се преглеждат заради страх или притеснения да не получат лоши новини.

Хирургът д-р Деян Атанасов подчерта, че често неглижираме проблема и нямаме вътрешния навик да се грижим за здравето си. Лекарят също смята, че изпитваме страх от заболяването и заради това не се подлагаме на профилактика.

Хирургът е на мнение, че профилактичният преглед е единственият начин, чрез който можем да проверим дали имаме заболяване. Според него веднъж в годишно е недостатъчно да се преглеждаме.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е болестта, която взима най-много жертви сред жените в световен мащаб. Все по-често имаме случаи на заболели от рак на гърдата”, допълни още Атанасов.

Според Международната агенция за проучване на рака над 2 млн. жени получават страшната диагноза, а 620 хил. губят борбата със заболяването всяка година. В България годишно заболяват около 4 хил. българки, от които над 1300 загиват.

По повод Световния ден за борба с рака на гърдата - 19 октомври, лекари на МБАЛ „Надежда” ще извършват безплатни прегледи между 14 и 19 октомври.

На 14 и 19 октомври доброволците на фондация „Една от 8” ще ви очакват в МБАЛ „Надежда” на специалния информационен кът за жени, които са се слъскали с диагнозата, за техните близки,  за всички, които искат да разберат повече за заболяването и за това, как можем да подкрепят, хората, които се борят с рака на гърдата. 

Мирела Демирева, Мария Илиева, Нора Шопова, Ирмена Чичикова, Диляна Флорентин и Станислава Айви са „посланици на надеждата”, които приеха като лична кауза нуждата от превенция на най-разпространеното онкологично заболяване при жените.

Снимка: btvnovinite.bg

Заболеваемостта в България е 276,3 на 10 000 жени. През последните десетилетия всяка година диагностицираните от рак на гърдата се увеличават с 1,8 %. Възрастовата граница при новодиагностицираните пациентки непрекъснато се понижава.

Снимка: btvnovinite.bg

С карцином на млечната жлеза често са млади жени до 25 годишна възраст. Медицината вече е в състояние не само да запази техния живот при ранна диагностика, но и да съхрани репродуктивните им възможности, така че след химио и лъчетерапия да могат да станат майки и да живеят пълноценно.

Освен това болница „Надежда” ще е домакин на специална фотоизложба с автор Диляна Флорентин.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти на кампанията са едни от най-изтъкнатите медицински специалисти в България: проф. д-р Константа Тимчева – ръководител на клиниката по медицинска онкология в МБАЛ „Надежда”, д-р Георги Стаменов – специалист по репродуктивна медицина, д-р Деян Атанасов – водещ хирург в областта на рака на гърдата, д-р Настя Ненова – специалист по образна диагностика.

Снимка: btvnovinite.bg

Техните съвети, свързани с профилактиката и диагностиката, хирургията, терапиите и запазването на фертилитета при рак на гърдата можете да откриете на интернет страницата на кампанията - https://www.nadezhda.bg/info/breastcancer/.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!