Жените с диагноза „Рак на гърдата” дълго време след лечението продължават да живеят в стрес и да изпитват страхове, свързани с болестта. Това показва проучване на столична болница сред 150 пациенти.

Снимка: btvnovinite.bg

След като е минала химиотерапията, всяка втора жена споделя, че е обезпокоена от влияението на стреса върху заболяването й. Почти 40%  се страхуват, че другите членове на семейството също могат да се разболеят от рак.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяка пета жена и преди, и след лечението, не може да приеме болестта. Над 95% обаче не губят вяра, че ще спечелят окончателно битката. Почти всички казват, че получават емоционална подкрепа от семейството си.

Най-голямата подкрепа в битката с рака Стефка получава от семейството и приятелите. Голямата й дъщеря е с нея при всяко вливане от химиотерапията. Болестта идва неочаквано след профилактичен преглед при мамолог.

"Човек не вярва като чуе, смята, че докторите са сбъркали ходи на следващ, на по следващ, не може да повярва, че се случва с него", споделя Стефка Рачева.

"Беше много, много трудно и все още ни е трудно", каза и дъщеря и Ваня. 

Стефка минава през операция, а вливанията, които сега й правят лекарите наричат "профилактична химиотерапия".

Снимка: btvnovinite.bg

Медиците са автори на проучването за качеството на живот на пациентките след лечение.

Има подобрение по много показатели, но емоционалните притеснения на жените остават големи - че състоянието  им ще се влоши, че друг член от семейството ще се разболее. Всяка втора жена не се чувства привлекателна.  

"Семейството трябва да бъде до пациентите и винаги да ги подкрепя. Пациентът, до колкото е възможно,  да не мисли за болеста и да се върне към нормалния си начин на живот и да се радва на живота", съветва д-р Мила Петрова, онколог в МБАЛ "Надежда".

Въпреки лечението и добрите прогнози, близо 15% са притеснени от мисълта за смъртта. Но над 95% не губят надежда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!