Преди пет месеца беше прието задължителното машинно гласуване. Сега обаче БСП внесе законопроект за връщане на хартиените бюлетини.

В анкетата на bTV 45% от гласувалите се обявяват, че са за връщане на хартиените бюлетини, докато 43% смятат, че изборите с хартиени бюлетини са лесни за манипулиране.

„Ние не излязохме с нарочна позиция след това предложение, защото практиката показва, че след едно предложение за изменение в Изборния кодекс в рамките само на няколко седмици, обикновено и други политически партии внасят свои предложения и после ние, и вие, журналистите, започваме да анализираме къде те се припокриват и къде се разминават. И общо взето така се случват тези промени в България. В момента е важно тези промени да бъдат направени на базата на един задълбочен анализ, а такъв липсва“, коментира председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков предложението на БСП в „Тази сутрин“.

По думите му имаме лош опит със смесването на машинен вот и гласуване с хартиени бюлетини, което е видно при изборите миналата година при април, когато се проведоха три национални вота.

„При сумирането имаше много сгрешени протоколи, поради което ние еволюирахме в това да не смесваме вече механично машинно с хартиено гласуване“, отбеляза Цицелков.

Според него въвеждането на бюлетини няма да оскъпи вота, защото така или иначе бюлетини се печатат за случаи, когато изборни машини откажат да работят.

„Това не е основно, не е важно. Изборите са начина, по който ние определяме кой да ни управлява“, посочи Цицелков.

Според него с машинното гласуване са изкоренени практиките на сгрешените протоколи, които сега може да се върнат. По думите му не е доказано, че премахването на бюлетините е намалило изборната активност, тъй като имаме секции без машини, където активността е ниска.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!