„В България върлува но щам на грип – това е грипът на омразата”. Това каза в студиото на „Тази сутрин” доц. Ана Джумалиева, която е председател на Комисията за защита от дискриминация.

По думите ѝ към момента в КЗД са подадени три жалби заради изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, че „циганите станаха нагли”. На 14 януари от партията на Каракачанов – ВМРО, излязоха с изявление, в което изразяват съмнение за безпристрастността на КЗД заради появила се снимка на Джумалиева и председателя на хасковското сдружение „Единство” Ачо Йорданов. Именно от това сдружение подадоха жалба срещу Каракачанов след изказването му.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бяхме на семинар. Вечерта си говорехме с част от членовете на Комисията и Ачо Йорданов дойде при нас и поиска да направим обща снимка с хората, които бяхме останали на масата. Ние се съгласихме и смятам, че няма нищо лошо в това. Както политиците могат да се снимат с различни хора, по различни поводи, така и ние. Правенето на снимки от работните срещи и семинарите, които провежда КЗД, е задължителен елемент по отчетността на всеки един проект”, посочи Джумалиева.

По думите ѝ на семинарите на комисията през годините са се обучавали не само НПО-та, но и служители на държавни структури. Джумалиева добави, че институциите често са критикувани, че не работят достатъчно с гражданското общество и НПО, а в случая, когато това е факт, се превръща в проблем. 

„Кой се страхува от Комисията по дискриминация? Защо през годините винаги тези партии искат да закрият независимият специализиран държавен орган по равнопоставеността в България?”, попита в заключение председателят на КЗД.