Дебатът в ефира на bTV тази сутрин е между кандидати за кмет на Русе. Един срещу друг се изправиха Искрен Веселинов, издигнат от местната коалиция „България на регионите“, независимият кандидат Борислав Българанов и Анатоли Станев, кандидат на „Има такъв народ“.

Участниците във всеки дебат са подбрани след специални експресни проучвания на нашите партньори – социологическите агенции „Алфа Рисърч“ и „Маркет ЛИНКС“. За дебата за Русе проучването е на „Алфа Рисърч“.

Съгласно регламента, изработен от bTV, бяха поканени и кандидатите на ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“, но те отказаха да изпратят свои представители.

В началото участниците в дебата отговарят на въпроси, свързани с основните проблеми на града, посочени от жителите му в експресно проучване на „Алфа Рисърч“. На първо място хората посочват проблема с чистота на въздуха, следват събирането на отпадъците и състоянието на улиците и тротоарите.

Снимка: btvnovinite.bg

Защо е мръсен въздухът в Русе?

„Не се учудвам, че трима от четиримата основни кандидати ги няма, защото двама от тях са по някакъв начин отговорни за основния проблем – чистотата на въздуха. Факт е, че РИОСВ, която трябва да установи замърсителите, отдавна е под контрола на представител на ПП-ДБ. Кметът на общината има подобни правомощия, като шефа на РИОСВ“, коментира Искрен Веселинов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му именно директорът на екоинспекцията Цонка Русева и кметът Пенчо Милков трябва да дадат отговор на въпроса защо Русе е градът с най-замърсения въздух.

„Не знаем откъде идва замърсяването. Имаше подозрения, че се дължи на замърсявания, която някога бяха доказани - производители, продължават да тровят града. Има и нови замърсители и не знаем кои са“, уточни кандидатът на местната коалиция „България на регионите“.

Кандидатът на „Има такъв народАнатоли Станев е бил начело на РИОСВ в Русе.

Снимка: btvnovinite.bg

„И тримата тук сме юристи и то юристи с опит. Предполагана и знаене са различни неща. За да можеш да приложиш някакви рестриктивни действия по отношение на предполагаемите замърсители, то това трябва да е облечено с доказателства“, обяви Станев.

Независимият кандидат Борислав Българанов напомни, че проблемът с мръсния въздух в Русе е от 40 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди 40 години беше ясно, че е от завода в Гюргево, а сега кой замърсява – не може да се отговори на този въпрос, защото институциите, които отговарят за това – РИОСВ и общината, не искат или не им дават възможност да проверят и установят кои са“, смята Българанов.

Според него зад хората, които управляват в момента, стоят олигарси и партии, които не им позволяват да обявят кои са замърсителите.

Той вижда решаването на проблема в поставянето на измервателни уреди върху сградите на училищата в града, които ще показват в реално време кое предприятие замърсява.

Гледайте целия дебат във видеото.