Турситическият бранш в България очаква първите си гости в хотелите и ресторантите по Черноморието. Какъв е интересът към лятна почивка у нас и има ли достатъчно персонал, който да обслужва туристите?

Броени дни преди откриването на летния сезон, как върви подготовката за лятото, дойдоха ли чуждите работници и ще има ли хотели, които няма да отворят поради липса на достатъчно персонал?

В края на май в Слънчев бряг работниците по националност са по-разнообразни от туристите.

Докато почиващите са основно британци и малко германци, персоналът е буквално от цял свят. Миша е на 31, от Нидерландия. 

"Аз пътувам от 2019-а. Последно бях в Гърция, срещнах две приятелки и се запитахме: "Какво ще правим лятото?" Казахме си: "Давайте да ходим в Слънчев бряг и да си намерим работа". Плажният бар ми харесва – има прекрасна гледка отпред, хората са чудесни и е много забавно тук"., казва Мишолен Мартинс – барманка.


 
"Харесва ми работата, че е сезонна и се забавлявам – точно тази комбинация", казва Катя, която е сервитьорка от Сърбия.
 
За първо лято зад бара е и Ивайло от Стара Загора.

"Имаме момче от Филипините, тя е от Украйна, от цяла Европа, отвсякъде могат да дойдат да работят тук". 2 000 лв на месец и бакшиш, какъвто си изкараш…- Твоите очаквания оправдават ли се от това заплащане? – "Аз мисля, че е добре, да!"
 
В този хотел целият отдел, отговарящ за изхранването на туристите, е от Турция.
 
"Изключително усърдни са, това, което предлагат, е много добро качество и общо-взето това са нещата, които нас ни интересуват основно", казва Павлина Димитрова, управител на хотел. 

Хакан втора година работи лятото в Слънчев бряг, зимата в Банско.
 
"Турските готвачи имаме друг начин на работа. Развитието на туризма в Турция е на по-високо ниво, отколкото е в България и мисля, че има какво да дадем", коментира Хакан Юксел, главен готвач от Турция.
 
На въпрос защо е предпочел да работи тук, отговаря:
 
"Ами, аз обичам България!".

"Наистина тяхната дисциплина е по-различна от нашата. Ако ние примерно сме свикнали на 8-часов работен ден, тях това нещо въобще не ги притеснява - 12-13-15 часа, те живеят за работата", казва Костадина Пейкова.

"Не мисля, че ще има обекти, които няма да отворят поради липса на персонал, поне досега не знаем за такива случаи… Лошото е, че се справяме с цената на компромиси в качеството на продукта, което дългосрочно не носи позитив за България като дестинация изобщо“, коментира Теодор Пастармаджиев от Съюз на собствениците-Слънчев бряг:

Що се отнася до заплатите, от бранша са категорични, че за последните 3-4 години, те са увеличени почти двойно.

Готовността на туристическия бизнес за приемането на първите туристи провери и кореспондентът ни във Варна Йордан Фотев.

Целия разговор вижте във видеото:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK