През 2019 г. парламентарно представените партии са имали повече разходи, отколкото приходи. Това заяви в „Тази сутрин“ председателят на Сметната палата Цветан Цветков и допълни, че това се случва за първи път. 

Той обясни, че това се дължи на две причини – намалената субсидия и изборите през миналата година. Председателят на Сметната палата уточни, че пет партии са възстановили напълно надвзетите субсидии от предишни години, седем - частично, а „Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ не са върнали никакви пари. Те дължат 60 хил. лв.    

14 партии не подадоха в Сметната палата финансовите си отчети за миналата година. Две политически сили са в нарушение втора поредна година – „Вот Консерватори“ и „Другата България“, а прокуратурата ще бъде уведомена. На нарушителите ще им бъде наложена имуществена санкция.

Цветков посочи, че има и три партии, които са подали финансов отчет, но извън регламентирания срок, въпреки че той беше удължен заради COVID-19. Глобата е между 5 и 10 хил.  лв., те няма да имат право и да се явят на избори. 

Снимка: btvnovinite.bg

През изминалата година най-голямата парламентарна партия ГЕРБ е получила държавна субсидия за близо 8,5 млн. лв. Разходите на партията са за над 13,5 млн. лв., а от членски внос в партийната хазна са влезли 568 хил. лв. 

Снимка: btvnovinite.bg

БСП е отчела приходи от над 7,8 млн. лв., в които влизат например субсидията, дарения и членски внос и разходи за близо 14 млн. лв. Приходите през изминалата година за ДПС са за близо 1,2 млн. лв., като част от тези средства идват от държавната субсидия и членския внос. 

„На някои партии се повишават приходите от дарения, например БСП – в сравнение с 2018 г. има три пъти увеличение. Те са получили над 900 хил. лв. от дарения. При ГЕРБ и ДПС се наблюдава увеличение на приходите от членски внос. Някои партии са се постарали да компенсират намалената субсидия с други източници“, каза Цветан Цветков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Сметната палата коментира пропуските в работата на Националната агенция по приходите. „Наблюдава се трайна тенденция на подобряване на събираемостта на ДДС. При одита са констатирани и слабости – основният пропуск е, че няма автоматизирано разпределение на ревизиите на фирми, както и определянето на екипите, които извършват тези проверки“, посочи той. 

Тотото е неравнопоставено, спрямо другите хазартни игри, смята Цветков. Спортният тотализатор е единственият оператор на хазартни игри, който е декларирал приходи от залози, поради която причина е плащал 15% такса върху всичките си постъпления. „Всички останали са декларирали приходи от такси и комисионни. Плащали са 2-%, но върху по-малка база. Или тотото е плащало 15% върху общите си постъпления, а другите са плащали между 8 и 10%“, посочи още той.