Правителство №100 встъпва в длъжност днес. Гълъб Донев оглавява четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев.

Министрите идват от администрацията на държавния глава, предишни служебни правителства, опозиционните среди на БСП, а един е участник в антиправителствените протести през 2020 г.

Ключовите фигури в кабинета

Най-довереният на държавния глава Димитър Стоянов поема Министерството на отбраната, след като шест години му беше главен секретар.

Министърът на енергетиката – Росен Христов, е мениджър от САЩ по придобиване на компании. Външните работи поема Николай Милков, настоящият посланик в Париж и бивш външнополитически съветник на Радев.

Най-яркото име на опозицията в БСП – Крум Зарков, ще бъде правосъден министър. През юли именно неговия глас в парламента, въпреки позицията на партията му, спря опита за връщането на хартиените бюлетини.

Освободеният от лидера на БСП Корнелия Нинова бивш шеф на борда на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов сяда в нейния стол като министър на икономиката.

Весела Лечева, която ще поема спорта, също е сред критиците на Корнелия Нинова. Явор Гечев – министърът на земеделието, също е от опозиционерите в червените редици.

Говорител на кабинета отново ще бъде дългогодишния депутат от БСП Антон Кутев. Преди година той подаде оставка от Националния съвет на партията заради „задълбочаващи се различия с политическото ръководство“.

В състава на кабинета влизат още – Иван Шишков, като регионален министър и Росица Желева ще отговаря за финансите.

Вижте във видеото коментарите на социолога Кольо Колев и на политолозите Антоний Гълъбов и Петър Чолаков!