Перяща прахосмукачка за над 7000 лева, която само на място може да бъде закупена на половин цена - такива промоционални оферти предлага фирма на възрастни хора. Сигналът беше изпратен до bTV, а проверка на казуса направиха кореспондентите ни.

Преди седмица по телефона на 79-годишната Лиляна Господинова от Вършец звънят от непознат номер и я канят на презентация на стоки за бита. Откъде са взели телефонния ѝ номер тя не знае.

На промоцията отиват и други хора от Вършец, сред които Лиляна е избрана като печеливша.

Снимка: btvnovinite.bg

"Той ми казва: "Вие сте този човек, който печелите, какво искате?“. Викам: „Гледам, че прахосмукачката е много добра!“. За нея, вика, ще Ви дадем и подарък, вика, и отстъпка", разказва Лиляна за преживяното по време на презентацията.

Жената се подписва под договор за покупка на прахосмукачка с редовна цена седем хиляди и петстотин лева, с отстъпка от три хиляди и осемстотин лева при закупуването й на място и с готварски уред на стойност две хиляди и осемстотин лева като подарък.

Тя обаче не разбира, че има почти 18 процента лихва върху сумата за прахосмукачката при разсрочено плащане. Това го разбират близките й, когато прочитат договора.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всъщност се оказва, че сумата не е такава, каквато казват те, че ще бъде. Карат я да подпише договор, който тя не е прочела, набързо-набързо, качват я в колата, оставят я с продуктите тук, при което тя разбира, че всъщност не е така", казва Мариела, близка на потърпевшата.

Лиляна отчита пропуска си, че не е прочела под какво се подписва и не е осъзнала навреме, че с пенсия от малко над 300 лева и с банков кредит трудно ще изплаща скъпите подаръци за децата си.

Снимка: btvnovinite.bg

"Бе те направо… Казвам им, че имам и заем, дали ще може да се прехранвам? Ще може, вика, и това ми бяха приказките с тях. Повече ме караха да подписвам", разказва потърпевшата.

След разопаковане на стоките – без да са ползвани, семейното решение е да се върнат в редовния 14-дневен срок от сключването на сделката. Започват дълги разговори с фирмата.

"Многократно звънене в рамките на три дена, в които нас ни е нямало, тя е звъняла и те са й затваряли телефона: "Ще се свърже някой с Вас, не можем ние", казва Мариела.

Снимка: btvnovinite.bg

Фирмата, продала стоките на Лиляна, е "Велмакс лукс" с адрес в Пловдив. Неин собственик е полски гражданин, който не пребивава в България, но ни препращат към адвоката на компанията Атанас Костадинов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Вижте, какво означава "зарибяване"? В крайна сметка това е пазар. Предлага се нещо. Ако иска, клиентът си го купува, ако иска, не си го купува. Всеки може да си прецени какво иска да си купи и какво не. За нас това няма никакво значение кой колко взима пенсия. След като е одобрен от банката кредитор, за нас няма пречка да подпишем договор", заявява Костадинов.

От фирмата твърдят, че и в момента потърпевшата възрастна жена може да се откаже от договора.

"По принцип по закон отказът от такъв договор се прави с изпращане на изявление на отказ от такъв договор. Това го пише в закона, пише го и в самия договор, който госпожата има. Най-лесно е да отиде в пощата и да си изпрати заявлението за отказ. И въпросът да се приключи. До момента при нас такъв отказ не е постъпвал", казва адвокат Костадинов.

Снимка: btvnovinite.bg

„В договора пише, че след седем дена тя заплаща неустойка – десет процента на оригиналната цена, която е 7500", отбелязва обаче Маринела и допълва, че не знае какво е основанието за тази неустойка.

 „Те казват, че продуктът е с нарушена опаковка – тя не е нарушена опаковка, тя е просто отворена, кутията е просто разопакована и затворена обратно. Нито вътре нещата са пипнати, нито са разместени, няма нищо такова. Те я карат да плати тази сума по банков път и тогава да изпрати прахосмукачката. Дори да я изпрати по-рано, те няма да я приемат и колкото пъти да изпраща, те няма да я приемат обратно", казва Маринела.

Близките на Лиляна смятат, че подобни скъпи стоки умишлено се предлагат на възрастни клиенти.

"Тя не е могла да си направи сметката, това си е лично нейна грешка. Да, разбира се, те знаят, че възрастните хора лесно могат да бъдат излъгани", казва Маринела.

"Това е класически случай! Случва се с възрастни хора, ние затова предпочитаме да нямаме като цяло като клиенти, защото те са много уязвими впоследствие и много податливи на внушения от техните роднини! Прибират се вкъщи, награбват го деца, внуци – как може, това е много скъпо, ти знаеш ли как ще го изплащаш?", репликира адвокатът на "Велмакс лукс" Атанас Костадинов.

Стоките на фирмата вече са изпратени обратно от Вършец към Пловдив.