bTV получи сигнал от зрители за пепел по дворовете и терасите в Димитровград. Потърпевши твърдят, че саждите, които вдишват и с които са затрупани домовете им, идват от ТЕЦ „Марица 3“.

Дъждът през последните два дни е измил пепелта, но местните хора казват, че проблемът остава.

Проблемите са започнали, когато ТЕЦ-ът е бил изваден от студения резерв и през май месец миналата година, разказва Росен Дафчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Правим връзка между тази пепел и ТЕЦ „Марица 3“ именно защото сме установили някои нарушения в работата му, а при множеството проверки, когато сме на площадката на ТЕЦ „Марица 3“, ние забелязваме сградата на котелното помещение, която е пробита компрометирана и от нея излизат много неорганизирани емисии“, казва директорът на РИОСВ -Хасково Наталия Пачеманова.

По думите ѝ има установено и замърсяване на въздуха със серен диоксид, което също се свързва с топлоцентралата.

Издадени над 30 предписания към настоящия момент, а някои от санкциите са от порядъка 30-40 000 лв., но предписанията за ремонт на котелното не са изпълнение, казва Пачеманова.

„Вследствие завишаване на нормите на серен диоксид има голяма вероятност България да понесе големи санкции, тъй като има заведено дело от Европейската комисия за Димитровград“, съобщи директорът на РИОСВ-Хасково.

Ако няма промени, може да се стигне до затваряне на ТЕЦ „Марица 3“, каза Пачеманова.

От ръководството на топлоцентралата отказаха да застанат пред камерата на bTV, но пък пратиха своя позиция, в която казват, че няма отклонения в нормите, които са заложени в комплексното разрешително на топлоцентралата и че се вземат всички мерки за запрашаването и призовават гражданите „да не се поддават на множеството внушения, които напоследък се правят по темата екология“.