Повишава се нивото на опасност от лавини, защото се очакват силни снеговалежи. За това предупреждават от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Момчил Панайотов обясни, че суграшицата, която започва да вали в планината, е много добра предпоставка за плъзгаща се повърхност при следваш снеговалеж.

Той обясни и как да се предпазим от лавинообразен терен.

„Хората могат да изберат по-нестръмен терен или под 30 градуса, когато имат съмнение в снега. Също така е хубаво да се проследи локално къде е по-стръмен и по-навят със сняг теренът. Ако караме сноуборд или ски, хубаво е да търсим изпъкнали и релефни форми – билотo. Защото ако тръгне лавина, влиза в улеи и в по-вдлъбнати места, с което завлича човека натам“, поясни Панайотов.

Снимка: bTV

Той обясни и че е много важно да имаме лавинен уред, сонда и лопата, като уредът може да се провери за изправност на специален чекер в планината.

Снимка: bTV

Димитър Димитров от Българската лавинна асоциация уточни, че каквато и екипировка да имаме, е по-важно да сме с правилна преценка.

Снимка: bTV

Той направи демонстрация на това как функционира лавинната раница, но добави, че тя трябва да е много добре закрепена за нас, за да ни открият, ако евентуално сме затрупани.

Снимка: bTV

Екипировката обаче дава малко по-добър шанс да ни намерят живи, ако нямаме сериозни травми, така че отново препоръката е правилна преценка на ситуацията в планината през зимата.

Снимка: bTV

Друг начин за намиране на затрупани хора в планината е системата, която ползва рефлектор, поставен в дрехата на скиора. Чрез него може да бъде намерен пострадалият.

Снимка: bTV

„Излъчва различен сигнал от този, който е в лавинните уреди. Детектор – рефлектор е системата“, поясни Николай Димов, спасител от Планинската спасителна служба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!