Отворени са вече магазините в Глина – един от тежко пострадалите градове след унищожителното земетресение в Хърватия. Много хора са завръщат в къщите, които са здрави.

Разрушенията в Глина не са толкова големи, колкото в Петриня, но именно в този град бедствието взе най-много жертви – петима души.

Вече е възстановено и електрозахранването в селището. До вчера в района нямаше ток и това предизвика политически скандал в Хърватия, след като опозиционен лидер, който помага на пострадалите като доброволец, отправи критики, че властите са оставили града за 24 часа без ток.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента в Глина пристигат контейнери от Австрия, които ще приютят останалите без дом. Заедно с тях в града пристигат и пожарникарски екипи от Австрия и други страни.

Постепенно утихват вторичните трусове в района. Земетресенията са през час, а магнитудът им не надхвърля 3 по Рихтер.

Въпреки трагедията никой от хората с пострадали от земетресението къщи не е останал на улицата. Често непознати отварят вратите на своите домове за тях.

Макар да са преживели трагедия, хората са позитивни и сплотени. Никой не се оплаква и всички изказват благодарност за оказаната им помощ от другите страни, включително и България.

Вижте повече в репортажа на специалния пратеник на bTV Стоян Георгиев.