Стационарни камери ще бъдат монтирани в бъдеще на пътя Стара Загора – Казанлък, където в неделя загина моторист заради излязла на пътя крава.

Това казаха от „Пътна полиция” – Стара Загора в ефира на „Тази сутрин”.

От община Мъглиж обаче настояват да бъдат поставени мантинели на злополучния път, тъй като това не е първият трагичен инцидент заради излязъл на платното добитък.

Янка Гьонева губи дъщеря си на същия участък. През декември 2018 г. Виктория и приятелят й Цанко загинаха преди година заради необозначена  каруца. През февруари 2019 г. край Тулово се случва сходен инцидент с кола и кон.

„Ако тази мантинела беше тук, кравата нямаше да излезе на пътя, нали така. Или ако имаше мантинела, каруцата нямаше да излезе, а щеше да обикаля по черните пътища. И моите деца щяха да са живи”, казва Янка.

Докато се въведе пълна забрана на движението на коне с каруци по пътищата, майката на загиналото момиче предлага постове на Пътна полиция в отсечката.

„Наистина много станаха жертвите на този пътен участък. Община Мъглиж е предприела пакет от мерки и част от тези писма бяха адресирани към тогавашния изпълнителен директор на АПИ, в които ние поискахме да бъдат монтирани предпазни средства мантинели на около 3 км от урбанизираната територия на село Тулово – там, където има заведения и спортен комплекс, на който се играят футболни срещи всеки уикенд”, каза кметът на община Мъглиж Душо Гавазов.

По думите му от АПИ отказали с аргумента, че разходите за тази дейност трябва да бъдат направени за сметка на общинската администрация.

Според директора на ОП – Стара Загора Илия Златев обаче отказът на АПИ е на базата на нормативни разпоредби, които трябва да се спазват.

„Става въпрос за мантинели в регулационните граници на населеното место, а не по Републиканския път извън населените места. Мантинелите не са средството, което ще реши излизането на животни на пътя”, коментира Златев.