Напрежение във видинския ромски квартал "Нов път". Причината - спор между младежи за момиче. Един от тях твърди, че е бил заплашен с оръжие, отвлечен и бит. Две момчета са били задържани за 24 часа. Засега няма обвиняеми, съобщиха от прокуратурата.

Как се отрази кризата около коронавируса на хората от махалите под карантина коментираха в „Тази сутрин“ социалният антрополог Харалан Александров и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

„Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството“, коментира Александров.

„Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма удържащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин“, каза още той.

По думите му все повече родители живеят разделени и все повече майки си гледат децата сами.

„Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята на социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре“, каза още социалният антрополог.

Проф. Калин Гайдаров коментира, че страхът и тревожността са по-високи по време на пандемията и това повишава риска от конфликти.

„Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действия“, допълни той.

„Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправомерно и нехуманно и да имат вътрешните възможности да се справят със собствения си проблем“, на мнение е проф. Гайдаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!