„Споразумението за Брекзит дава сигурност“, каза в "Тази сутрин" посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън. Това е първото гостуване на новия посланик в телевизионен ефир.

„Сключихме споразумение и за сътрудничество, това е добра новина. То урежда митническите такси. Търговският оборот между ЕС и Великобритания е 688 млрд. лири. Това споразумение носи и сигурност както за българите, така и за британците тук“, заяви Диксън.

По думите му сделката дава възможност на търговските субекти да планират бъдещето си.

Диксън е категоричен, че правата на студентите и на двете страни са гарантирани.

„Ще има достъп за всеки, който иска да дойде, но ще трябва да се извадят студентски визи“, обясни посланикът.

Една от важните теми е как се променят условията за сезонните работници.

„Миналата година въведохме една пилотна схема с точкова система за онези, които искат да работят постоянно във Великобритания, включително и в земеделския сектор. Сезонните работници трябва да кандидатстват по нея. Ако е за срок, по-дълъг от шест месеца, имат нужда от виза“, обяснява Диксън.

Посланикът поясни, че на територията на Великобритания живеят над 200 000 българи и техните права остават защитени по споразумението между ЕС и Обединеното кралство.

На въпрос дали всичко покрай Брекзит окончателно приключи, Диксън коментира, че сделката дава приемственост, сигурност и предвидимост.

„Дава ни възможност да продължим напред. Позволява ни да играем нашата собствена роля на международната сцена“, каза още посланикът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!