Всичко показва, че най-вероятно е нещастен случай. Вижда се, че няма намерение на трета страна да нападне Полша. Това заяви пред bTV посланикът на Полша в България Н. пр. Мачей Шимански по повод падналата ракета в Полша, която уби двама души.

Припомняме, че президентът на Полша и представители на НАТО потвърдиха, че падналата вчера ракета в Полша е случаен инцидент. Полското правителство призна, че ракетата е на противовъздушната отбрана на Украйна. Според първоначалната версия тя е изстреляна от украинската армия в момент, в който ПВО е реагирала на масираните руски атаки срещу украинските градове.

„Все още специалистите работят. Не се знае защо, но сигурно никой не изстрелва за един хамбар скъпа ракета“, добави Н.пр. Мачей Шишмански.

Той допълни, че руските ракети са летели близо до полската граница – Лвов е на 50 км. от Варшава.

„В Полша много често се чуваха руски ракетни удари по Украйна. Ако няма руски ракети във въздушното пространство на Украйна, Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети и няма такава ракета да падне на полска територия. Русия събуди и другите държави, които откриха, че няма безопасни зони“, каза още посланикът на Полша у нас.  

Припомняме, че беше потвърдено, че ракетата, която падна в Полша, е старо руско производство, част от зенитна управляема ракета на комплекса за ПВО C-300.

„Винаги е така, когато техниката е стара и не е сигурна. В началото на войната Русия твърдеше, че тези руски ракети, които попаднаха в жилищни сгради е грешка. Сега се вижда, че освен грешки има руско намерение да се обстрелват невоенни обекти, инфраструктура важна за хората“, заяви н.пр. Мачей Шишмански.

Той допълни, че Полша засилва противовъздушната си отбрана, като започват да инсталират американски системи „Пейтриът“.

Н.пр. Мачей Шишмански заяви, че разследването на инцидента продължава, като засега полски и американски специалисти са на терен.

Посланикът на Полша у нас обясни, че все още се водят дискусии за активирането на член 4 (б.р. Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях) от НАТО.

Всички вече се консултираха и без този член, а Полша остава в повишена бойна готовност.

„Когато искаш мир, готви се за война“, така той отговори на въпроса дали Полша се готви за възможен конфликт.