Петият президент на Украйна Петро Порошенко говори пред bTV часове след решението на парламента за военната помощ от София за Киев. Той заяви, че най-краткият път към мира в Европа е снабдяването на Украйна с оръжия. В специално интервю той обясни и от какво се нуждае страната му в момента.  

Българският парламент взе важно решение – да изпрати военна помощ за Украйна. Закъсняхме ли?

Петро Порошенко: На първо място стискаме палци, уважаваме всички български депутати. Искаме да поздравим специално партията от нашето политическо семейство ГЕРБ и лично Бойко Борисов. И наистина разчитаме на решението на българския президент подпише подкрепата.

Но закъсняхме ли? 

Петро Порошенко: Хубавите неща никога не са закъснели. Искам да отправя посланието, че най-краткият път към мира в Европа е снабдяването на Украйна с оръжия. Това е агресия срещу Европа и света. Помислете върху това. Това не е само помощ за Украйна, но и инвестиция за вашата българска и европейска сигурност и бъдещето. Бъдещето на Европа, на България, съжалявам за това, в момента се решават в Украйна. А ние тук се сражаваме, плащайки непосилна цена – животите на десетки хиляди украински войници и невинни цивилни на ден в името на демокрацията, свободата, бъдещето на Европа и на България. Така че това е решение в името на единството и ние искаме да ви благодарим от цялото си сърце. Не само на народните представители в българския парламент, но и на всички българи.

Какво казвате на онези български политици, които казват, че изпращайки военна помощ в Украйна,  България става част от войната.

Петро Порошенко: За тях имам много лоша новина. България вече е част от войната, защото това, което прави Путин, е срещу Европа, срещу НАТО и срещу България. И в тази ситуация не е нужно да слушате мен, слушайте самия Путин. Той казва, че се бори срещу НАТО, а България е част от НАТО. И защо е толкова важно сега да дадете оръжие на Украйна? Защото това е най-прекият път към мира в Европа. В противен случай ще бъдем изнудвани, изнудвани от Путин, изнудвани чрез агресия, чрез превръщането на енергийните източници в оръжие, чрез блокиране на доставките на храна, чрез заплахи, че ще бъдат поразени ядрени централи, изнудвани чрез газ, петрол и електричество. В тази ситуация единственият начин да спрем това са няколко препоръки – не вярвайте на Путин и сега за тази, много малка част от българския парламент, която все още разчита на него - не се страхувайте от Путин.

В този момент от какви оръжия се нуждае Украйна?

Петро Порошенко: На първо място това е абсолютно нов вид война. В цялата световна история ние никога не сме имали такава. Това не е сблъсък на войска срещу войска. Това е война на далекобойни високо прецизни ракети. Това е война на радиоелектронните системи. Това е война на противовъздушните и противоракетните технологии. Това е война на супер модерните дронове и безпилотните летателни средства. Това е война на много строго квалифицираните и сме горди да кажем, че въоръжените сили на Украйна, в чието създаване участвах през 2014 г. като върховен главнокомандващ, заедно с украинските граждани и партньорите ни в НАТО, демонстрираме каква е разликата от базираната на стандартите на НАТО армия и съветския стил на руската армия. И в тази ситуация най-важното за нас са противовъздушна система, антидрон система и бойна авиация. От точно това се нуждаем, особено сега, когато Путин превключи към атака с ирански дронове над цивилни обекти в Украйна – домове, енергийни централи.

Как се подготвяте за зимата?

Петро Порошенко: В момента живеем в много тежки условия. В момента съм в Киев и от повече от осем часа нямаме електричество. В голяма част от районите нямаме вода. На минимума сме, но по-добре да стоим на студено, на тъмно, вместо да се подчиним на Русия. И в тази ситуация нашите патриоти се готвят за зимата и няма да отстъпим нито крачка назад. Освен от оръжия се нуждаем от възстановяване на нашата енергийна система - генератори и трансформатори. Въобще всичко, което ще обнови енергийната инфраструктура, която беше поразена от руските варвари. Нуждаем се още от единство - в Украйна и в Европа. И точно в тази ситуация Путин разчита специално на България като възможност България да бъде слабото място, което може  да унищожи европейската солидарност. Ето защо толкова се радвам, че България го разочарова и че демонстрира солидарност от високо ниво и отговорност. Нуждаем се и от още санкции върху газ, петрол. Санкции върху износа на руски продукти. Защото само на ден Европа плаща по 1 милиард на Русия, които тя харчи за ракети и бомби срещу украински цивилни. В тази ситуация разчитам на гласа на България в Европейския съюз за още санкции. И искам да използвам възможността да ви благодаря на българите и институциите, че продължавате да се грижите за хилядите украински бежанци.

Господин президент, виждате ли края на войната? 

Петро Порошенко: На света няма друга нация, която да иска мир повече от украинската. Успехът на украинската армия ни дава надеждата, че това може да се случи във всеки един момент.