Жители на община Созопол излязоха днес отново излязоха на протест с искане държавата да оттегли проекта си за изграждане на депо за вредни отпадъци край Атия.

Планът е депото да събира временно стари батерии, акумулатори и стари лекарства. Хората се страхуват, че отпадъците няма да бъдат извозвани до завод.

Жителите на Атия се събраха тази сутрин пред сградата на общината в Созопол. При тях се появи и новоизбраният кмет на града – Тихомир Янакиев. Той се закле вчера и веднага са му били връчени за подписване документи за приемане на проекта.

Той отказал да ги подпише. Казали му също, че днес е крайният срок за подписване иначе общината ще дължи 2 млн. лв. неустойки. Янакиев все още очаква документ, в който е записана тази неустойка.

Вече има и създаден комитет „Чиста Атия”. Негови представители обявиха, че не са срещу проекта, а срещу мястото, което е избрано.

„Те през цялото време криеха всички документи от нас и ни лъжеха, не ни даваха никакво обяснение, правихме събрание, идваха в село Атия в квартал „Миньор” и така не ни дадоха нищо”, каза Веселина Милева, жител на село Атия.

Комисията днес не се върна. От екоинспекцията и строителния надзор отказаха коментар..
През лятото министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни на протестиращите мерките за безопасност.

По думите му стана ясно, че обикновените батерии от дистанционно, които се изхвърлят редовно в боклука, е много по-опасно от това, което би се събирало в Атия.