Как започва новият парламентарен сезон? И колко дълъг ще е животът на 45-ото Народно събрание? Възможните отговори на тези въпроси в „Тази сутрин“ дадоха политолозите доц. Стойчо Стойчев и Георги Киряков.

„Парламентарният сезон започва според очакванията и според заявките на партиите преди влизането. Сглобяването на парламентарното мнозинство за избора на председател е възможно да се осъществи като такова мнозинство и в рамките на някои законодателни инициативи. Трябва да се намери най-малкото общо кратно между отделните партии от мнозинството и да се види дали това ще е бъда на дългосрочно управление или ще има много краткосрочен хоризонт това мнозинство“, смята Георги Киряков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме антиГЕРБ мнозинство, което няма формална база. Нямаме коалиционно споразумение. Вътре влизат и партии на статуквото – заедно гласуват „Демократична България“ и ДПС. Различните играчи ще искат различни неща, често пъти несъвместими. Затова може би е възможен работещ вариант на кабинет в по-съкратен вариант (на мнозинството) около трите партии на протеста“, каза Стойчо Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него това правителство няма да бъде на базата на коалиционно споразумение, а на база „програма на кабинета, която да бъде подкрепена от тези партии“, а за министри ще се „търсят хора, които са без партиен бекграунд“ и експерт в някаква област като новия председател на парламента.

„Очевидно е, че всички в момента се концентрират върху промяната на изборното законодателство, което е важно за всички партии на протеста и което ГЕРБ блокираха с години“, коментира Киряков.

Изборното законодателство обаче няма да има отражение върху резултатите от изборите, смята Стойчо Стойчев, според когото „добрият спортист побеждава независимо какви са правилата“.

Мълчанието на Слави Трифонов не е от негова полза в ролята му на политик, смята Киряков, а по думите на Стойчев шоуменът може да е депутат като Пеевски, който не участвал много в работата на парламента.

„Дано и Борисов да не е властелин на мълчанието, както беше Костов, който се обиди на всички и мълча две години“, каза Киряков, според когото не трябва да отписваме настоящият премиер от политиката, а на ГЕРБ ѝ предстои реорганизация.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!