„В момента, в който казах словото, напрежението спадна. Може би защото вече се почувствах в нормалната, естествена среда. Нещата потръгнаха, смятам, че даже ще стават по-добре и напрежението ще спада все повече“.

Това каза новият председател на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ пред журналисти след председателския съвет.

В речта си пред депутатите, след като бе избрана на този пост, тя призна, че се притеснява много, на което депутатите я аплодираха.

Във връзка с публикации в медиите за това, че е била политически обвързана с определени партии в миналото, Ива Митева заяви, че никога не е членувала в партии. Дори и сега не е член на „Има такъв народ“.

„Аз съм експерт, като такава съм влязла в партията. Никой не е изисквал от мен членство, така че имам пълна свобода на действие по отношение на моята експертиза. Работила съм с абсолютно всички партии от 2000 г. Била съм независим експерт и никога не съм действала политически“, каза новият председател на парламента.

На въпрос защо тогава е избрала „Има такъв народ“ тя отговори, че е припознала някои от идеите им. Смята, че е нужна промяна и е дошло времето по-млади хора да влязат в политиката.

„Трябва да влезе един новаторски дух в парламента и да започне да се подменя съставът му. Смятам, че след един или два избора той ще е коренно подменен с млади и неангажирани хора, които да взимат свободни решения“, каза Ива Митева.

Тя обясни, че вече е разпоредила да се подготви писмо за пълна публичност и прозрачност на работата на Народното събрание. Обеща на медиите пълен достъп до всички части на сградата при спазване на противоепидемичните мерки. Митева също така отбеляза, че не разбира защо предишните управляващи са се пазели от журналистите и защо са им били наложени ограничения и „изолация“.

Ива Митева даде и повече информация с какво са се занимавали на първия председателски съвет.

„Обсъдихме въпроса с великденската ваканция. Ще внесем проект тя да бъде отменена, защото смятаме, че парламентът трябва да заседава. Няма нужда той да бъде в почивка предвид този дълъг период, в който не заседава“, на мнение е председателят на НС.

„Обсъдихме и създаването на първите комисии. Смятаме, че трябва да има комисия по правни въпроси, комисия по бюджет и финанси и здравна комисия, тъй като се налагат изслушвания, задаване на въпроси и получаването на съответните отговори“, допълни Митева.

На въпрос дали има консенсус по отношение на промените в изборното законодателство сред парламентарните групи тя отговори, че днес от „Има такъв народ“ имат намерение да внесат законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Митева изрази надежда да съберат подкрепа по много от пунктовете в законопроекта.

А ето какво сподели Ива Митева пред репортера на bTV Теодора Енчева, преди да бъде избрана за председател на Народното събрание:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!