"Голяма част от хората са притеснени за икономиката. В безпрецедентни кризи сме. Голяма част от това, което хората виждат като икономически проблеми не е резултат от дейността на правителството. Това е външно привнесена инфлация, енергийни политики от страна на Русия, която използва газа като оръжие във войната спрямо Украйна".

Това коментира в "Тази сутрин" политологът Даниел Смилов.

"Всички, които говорят, че трябва да се закачим на „Газпром“, за да си осигурим стабилност на енергетиката, трябва да се замислят. Това е смешен аргумент", заяви той.

"Задачата на служебното правителство оттук нататък е да намери нов траен и дългосрочен ангажимент от страна на други източници на природен газ", на мнение е Смилов.

"Задачата на служебното правителство ще е да върне спокойствието в гражданите. Единственият начин е да върне „Газпром“ обратно в България. Аз също съм „за“ алтернативни доставки, но геополитиката и инфраструктурата в енергетиката не ни дават възможност да имаме кой знае колко алтернативи от „Газпром“. Това е генерален проблем на българските правителство през последните години", каза от своя страна политологът Слави Василев.

По думите му българското правителство се е отказало от „Газпром“, а не „Газпром“ от българския пазар.