Седем формации влизат в състава на 48-ото Народно събрание. Следващата стъпка пред тях е връчването на мандата за правителство и започване на разговори за съставянето на кабинет.

Какво можем да очакваме от новоизбраните 240 народни представители – темата коментират политолозите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Румяна Коларова, доц. Даниел Смилов и доц. Мария Пиргова.

„За „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ виждат коалиция с ГЕРБ като политическо самоубийство. Също трябва да кажем, че прескачането към следващи избори пак е политическо самоубийство. И двата хода ще им нанесе щета. Аргументът, че трябва да бъде изчегъртан ГЕРБ вече не работи. Ясно е различието на двата субекта. При ПП е ясно, че са тук, за да раздадат едни пари – те са ляв политически проект, докато „Демократична България“ – десен“, коментира проф. Румяна Коларова.

„Миналата година имаше три парламентарни избора. Посланието на избирателите продължава да отеква. ГЕРБ продължава да е в изолация. Аз съм умерен оптимист за съставяне на правителство заради парламентаризма. Имаше умерен наказателен вот срещу предишната управляваща коалиция. Мнозинството, което свали кабинета на Петков, има мнозинство в това Народно събрание. Сега от ГЕРБ казват, че не могат да управляват без партиите, които свалиха в предишния парламент. Защо не ги подкрепиха тогава?“, посочи Даниел Смилов.

„ГЕРБ, ДПС и Стефан Янев имат 115 народни представители. Трябва да намерят още 6. Трябва да представят план за разговори. Ако ГЕРБ искат да продължат модела на Борисов с всичките му плюсове и минуси, нямам как да търсят подкрепа от ПП и ДБ. Ако не, трябва да направят промени“, допълни той.

Победителят има 10% от всички, имащи право на глас. При такава легитимност, такова правителство ще е много слабо и не може да приема сериозни закони. Трябва ли да има кабинет на всяка цена? Видяхме резултатите от последните три парламента. Нагледахме се на гледки, а не се свърши работи. Партиите са много различни. Парламент на всяка цена не ни трябва, защото ще е неефективен, обясни доц. Мария Пиргова.