„В никакъв случай всички развети руски знамена на 3 март на Шипка не са били зад президента Румен Радев. Най-активните участници в това събитие не бяха само „Възраждане“, но и „Алтернатива за Германия“. БСП също имаше активно участие.“

Това коментира в „Тази сутрин“  политологът проф. Румяна Коларова.

„Иначе, за съжаление, думите силно се разминават от реалността. И във втория си мандат основното нещо, което прави президентът, е да слага ударение върху разделяне и противопоставяне. За съжаление – това го имаше и в речта му, макар че започна с някакво единение. В цялата реч имаше ясна конфронтация срещу „лепкавата политическа мъгла“, както определя партиите“, посочи още тя.

„Стори ми се, че нашите висши държавници вчера говореха доста по-умерено и по-смирено. Изключение направи Румен Радев. Нито той, нито негови хора обявиха движение – както се очакваше. През тази година бяхме свидетели на една абсолютна излишна дискусия, която направи ГЕРБ по повод Конституцията за смяна на националния празник. Смятам, че не трябваше да ѝ се обръща толкова голямо внимание. Руските знамена са се вяли винаги на Шипка – от Освобождението до днес“, коментира политологът доц. Мария Пиргова.

„Ако говорим за превръщането на националния празник в партизанска проявява от един или друг характер – това за мен е проблем, предполагам и за много хора в страната. Президентът Радев трябваше да бъде на по-голяма височина – да не допуска това да се случва“, посочи политологът Даниел Смилов.

„Някои хора се опитват да оправдаят путинизма и неговите агресии, като ги вкарат под политиката на Александър Втори, към която безспорно българският народ трябва да питае някаква благодарност“, заяви още той.

„За съжаление Шипка става място, на което не само се събират най-радикалните ултраси на русофилството, но и показват агресия“, смята проф. Коларова.

Какво още коментираха експертите – чуйте във видеото.