Хората ще гласуват за предсказуема промяна на парламентарния вот в неделя на 4 април, смятат политолозите Антоанета Христова и Росен Карадимов. В студиото на „Тази сутрин“ двамата коментираха и огромната липса на предизборна кампания.

„Коронавирусът ограничи всички политици в рамките на електронните медии и социалните мрежи и това показа, че те трудно се адаптират към тях. Тази кампания ще остане в историята и с това, че не видяхме сблъсък на основните опоненти“, каза Христова.

Според Карадимов предизборната кампания е започнала още миналото лято.

„Лявото и дясното не се срещнаха на тези избори, а те могат да се окажат решаващи от гледна точка на перспективата“, допълни той.

Според Христова и Карадимов най-голяма ще бъде изненадата къде ще се включи партията на Слави Трифонов и дали ще успее да избута ДПС от традиционното й място на трета политическа сила.

„Трифонов е в по-висока степен на напрежение. Профилът на неговите избиратели не е много типичен. Те не са редовни гласоподаватели и няма гаранция, че на 4 април ще излязат и ще отидат до урните“, допълни Христова.

Карадимов каза още, че очакваната ниска избирателна активност покачва цената на купения и корпоративния вот.

„Хората трябва да знаят, че ако не излязат да гласуват, именно този вот, който е консолидиран, може да очертае бъдещето на страната ни за следващите четири години“, каза политологът.

По думите му на 5 април можем да осъмнем в криза на разочарованието, която ще дойде именно от хората, които не са гласували и не са доволни от изборния резултат.

Карадимов допълни, че не изключва нови избори.