Три партии със сигурност влизат в следващия парламент, а още две имат шансове за парламентарен живот.

Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". То е направено между 12 и 19 януари чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години.

Петте сигурни политически сили в следващия парламент са ГЕРБ с 27,6%, БСП с 24,9%, "Има такъв народ" с 11,8%, ДПС с 10,3% и "Демократична България" с 6%.

"Избирателната активност е ключът към тези избори. Никога не сме се сблъсквали с подобна ситуация – вот по време на пандемия. Навсякъде, където наскоро са се провеждали избори, като например Румъния, избирателната активност е по-ниска от предходните“, каза политологът Димитър Ганев от „Тренд“ в „Тази сутрин“.

„Различни политически формации атакуват легитимността на изборите още от сега, а ниската избирателна активност може да бъде още един аргумент за атака“, смята Ганев.

При ниска избирателна активност ще са облагодетелствани партиите с твърд и дисциплиниран електорат като ДПС, а политическата формация на Слави Трифонов е с "мек електорат", отбеляза политологът.

Според данните на „Тренд“ няма съществена разлика в нагласите на избирателите спрямо предходните проучвания от октомври и ноември.

„Има още два месеца до изборите, тепърва обаче ще се подреждат листи, но не мисля, че ще има време да се появи нов играч, който да влезе в парламента“, смята Ганев.

"Почти невъзможно да се образува управляваща коалиция след изборите, която да е от по-малко от три партии, особено след като ГЕРБ и БСП няма шанс да направят такава. Освен това повечето партии с водещи позиции след последните проучвания казват, че няма да се коалират с никоя от двете партии. На този фон не е изключено след изборите да не може да бъде съставено правителство", коментира политологът.