Русофилските партии в България ще бъдат основните печеливши от едни бързи и нови избори, прогнозира в предаването „Тази сутрин“ политологът Първан Симеонов  от агенция „Галъп“.

„България застава абсолютно на ръба на пързалката. Това означава, ако се тръгне към тази нестабилност насред войната, което не е ясно дали няма да стане съвсем война, насред инфлацията, която ние очевидно няма как да повлияем, след пандемията, след месеци на улични протести и след година на 3 поредни избора, от тази пързалка трудно ще има връщане“, отбеляза политологът.

Според него Слави Трифонов е направил грешка, защото се надценява чисто политически и надценява желанието на българите за резки промени.

 „В главите на българите не е изградена чакаща алтернатива, хората започват да искат резки промени нови избори, когато виждат готова алтернатива. Част тях ще видят във „Възраждане“, а част от тях ще си кажат при ГЕРБ беше по-добре, но още не са го казали и Борисов го знае“, коментира Първан Симеонов.

ИТН са влезли в правителството с мисълта, че в един момент ще го напусне с искане на преструктуриране на съотношенията на силите, от самото начало те играят и в тази посока, заяви и политологът проф. Румяна Коларова – преподавател в Софийския университет.

От самото начало там се аргументира някакъв вид алтернативна позиция, смята тя. „По отношение на финансите в това правителство диалог няма. В това правителство министърът на финансите е този, който не само окончателно последна сметка, така без активен диалог разпределя средствата. Тук не става дума за корупция, а за приоритизиране на определени ресори“, посочи проф. Коралова. Според нея обаче не са там причините за разпада на коалицията.

Според политолога Даниел Смилов поведението на ИТН е последователно от миналата година. „Те в крайна сметка разтуриха два парламента и сега са на път да направят същото. В това виждам някаква последователност“, посочи той.

Въпросът, който трябва да си задаваме според него, е защо го правят.

„Един, от големите проблеми, които излязоха, бяха тези ин хаус поръчки, предварително дадени пари на определени  фирми, а сега всъщност ИТН става едва ли не брокер от името на тези фирми пред правителството и пред финансовия министър. Това е парадоксът, който аз не мога да си обясня. Защо се случва това нещо, дали е случайно, дали е страничен ефект на някакви други дълбоки замисли?“, запита той.