Няма как Бойко Борисов и Румен Радев да се разберат кой да е следващият премиер. Радев не е опозиционен лидер. Той е на страната на Конституцията и законите, които управляващите нарушават.

Това заяви политологът Петър Чолаков. За „Тази сутрин“ той коментира предложенията на ГЕРБ за нова Конституция, продължаващите протести и напрежението между президентството и кабинета.

По думите му с Конституцията ГЕРБ не печелят време, а губят времето на хората. Според него не си заслужава предложенията да се коментират.

„Това е тотален нонсенс. (…) Не може на референдум да се подлагат фундаментални човешки права“, обясни той.

Чолаков беше категоричен, че моделите ГЕРБ и ДПС трябва да се сменят, защото се е оказало, че те са добре свързани. Политологът обясни, че отговорността за действията на полицията от 2 септември е изцяло на премиера Борисов.

Социологът Евелина Славкова смята, че в момента се наблюдава още по-яростен сблъсък между президентството и правителството. Според нея протестът навлиза в по-различна фаза заради ескалацията на напрежението и заради това, че летният сезон свършва и хората се връщат в София.

„Провокациите надминаха това, което българинът може да възприеме. По принцип сме репресивни, но не до такава степен“, коментира тя.

По думите ѝ дори симпатизанти на ГЕРБ са подкрепяли Румен Радев: „В момента, в който той започна да остро да провокира, тези хора започнаха да се отдръпват и одобрението му падна“.

Според нея ДПС са направили развръзката на ситуацията с Конституцията, след като са обявили, че няма да гласуват за свикване на Велико народно събрание.

Славкова е на мнение, че ГЕРБ губят в ситуацията с Конституцията.