Полицията във Варна предотврати крупна телефонна измама. Служители на МВР стигнаха до 86-годишна жена от Девня и я спряха малко преди тя да даде 30 000 лева на "ало измамници".

Схемата е била за това, че мними полицаи правят акция и им трябват пари.

„Това е позната схема, която работи от години. Характерното тук е, че измамниците, след като са се обадили са попитали жената дали е гледала новините и дали знае какво се случва в нейния град. Те получават отговор и разясняват на жената, че от предишната вечер има група измамници, които са жестоки и са много търсени от полицията, занимават се с възрастни хора. След като установят такива те започвали да ги измъчват с цел да предоставят пари и ценности“, заяви главен инспектор Живко Костадинов, началник на "Престъпления против собствеността" в ОДМВР-Варна.

Той обясни, че са получили сигнали за измами в Девня, а след това започват проверки на няколко адреса.

„На един от адресите установихме, че 86-годишна жена липсва от жилището си както и голяма сума пари. В неизвестност е и близките не знаят къде е. Незабавно служителите на реда започват да я търсят и установяват, че тя пътува с автобуса от Девня за Варна. Локализирахме автобуса в село Езерово, свалихме жената и в разговор тя каза, че носи със себе си 30 000 лева“, каза Костадинов.