За липса на почивки и извънредни смени за шофьорите в столичния градски транспорт сигнализират от гражданската организация „Спаси София”.

Съмнения за нарушения в условията на труд се появиха след последния инцидент отпреди дни, когато шофьор загуби управление над автобуса и се блъсна в дърво. За последните 39 дни той е почивал едва 4, съобщиха от „Спаси София”.

Андрей Зографски от организацията заяви, че получават множество сигнали от работещи в столичния градски транспорт. Той изнесе данни за почивките на трима произволно избрани водачи от 1 януари до 8 февруари, единият от тях е именно катастрофиралият. Изключително малко почивки имат работещите. В целия период от 39 дни един от шофьорите има 3 почивки, а другият – 4.

Това е сериозно нарушение на трудовото законодателство на България, което ясно казва, че всеки месец броят извънредни часове не трябва да превишава 30, коментира Зографски. „С ежемесечното натрупване се превишава и допустимата граница от 150 часа годишно. Имаме много сигнали от шофьори и ватмани за работа между 350 и 500 часа на година, това е 2-3 пъти повече, отколкото трудовият кодекс позволява”, допълни той. 

Дали е възможно катастрофата да се е случила заради претоварване на водача, ще кажат органите на КАТ, каза в отговор на въпрос директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов. Факт е обаче, че от болницата, където е прегледан, е освободен като клинично здрав, отбеляза той.

Шофьорите в Столичния автотранспорт са имали средно по 28 извънредни часа за януари. „Имахме средно по 90 болнични листа на ден, подадени от наши служители”, заяви Монов.

„Всяка сутрин се прави медицински преглед на водачите и ако има нарушение на тяхното здравословно състояние, хората се спират”, каза Мария Георгиева, представител на СТСБ.

Инспекцията по труда вече извършва проверка. 140 водачи са нужни, за да бъдат обслужвани гражданите на София.