Продължаваме да следим промяната в цените на основните хранителни продукти и на част от услугите.

По-скъпи билети плащат пътниците в градския и междуградския транспорт в Стара Загора. Автобусите от общинския център до селата са с нови цени от началото на 2022 г. Преди дни цените качиха и фирмите, които спират на автогарата в града.

Най-евтиният билет от Стара Загора до близките села скача от 1,10 на 1,50 лв. Увеличението е по-голямо за по-отдалечените населени места.

Линия номер 64 е най-дългата от градския транспорт в Стара Загора, средно увеличението на всички линии, които обслужват града с близките населени места е между 10 и 15% от първи януари.

Вместо 2,80 Илия Динев вече плаща 3,50 за билета до село Братя Кунчеви. „С жената даваме 7 лева, това няма как стане - да си дадем парите, а пък отсреща да не ни дадат пари - заплати да вдигат, работа да осигурят, всичко скъпо”, казва той.

Повечето хора нямат избор и плащат по-високата цена.

„Хората свикнаха вече, в началото им беше кофти, автобусът си е пълен като цяло, особено на следобедните курсове”, обяснява контрольорът Петранка Костадинова.

От общинското дружество Тролейбусни и автобусни превози обясниха увеличението с близо 4 пъти по-скъпия ток в сравнение с януари миналата година. „Това е една от причините тук да са наредени нашите тролейбуси, които в момента са заместени където може с автобуси”, коментира главният счетоводител Мартин Керпеджиев.

Цената на дизела, макар и с над 30% по-висока е по-рентабилна в момента. „Приходите от продадените през януари билети сочат, че по-високата цена покрива дефицита на дружеството, предизвикан от по-високите енергийни ресурси”, допълва Керпеджиев.

Увеличение на цените за престой обмислят и от автогарата в Стара Загора. И преди това обаче билетите за междуградските автобуси вече поскъпнаха. „За Казанлък, Раднево по 1 лев, от 4 на 5 лева, за Пловдив 2 лева - от 8 на 10 лева, за София все още няма увеличение, за селата от 20 до 50 стотинки”, пояснява Румяна Чергеланова, директор на Автогара Стара Загора.

Мотивите на превозвачите - общински или частни, са еднакви - по-високата цена на горивата. С този аргумент в Стара Загора се увеличи и цената на билета за градските линии от лев на 1,30.

Въпросът за увеличение на билета за градски транспорт в София не стои на дневен ред, съобщиха от Столичната община. Причината е отливът на пътници и целта на общината да привлече повече хора да не ползват личните си автомобили. Не се планира скок на цената и за междуградския транспорт в областта, заявиха от областната администрация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!