Отново случай на брутална агресия на пътя е в центъра на общественото внимание. Полски тираджии нападнаха и биха наш шофьор пред очите на детето му. Саморазправата се е разиграла във вторник сутринта на международния път Е-79 край Враца.

Тази сряда предстои да стане ясно дали мярката им за задържане ще бъде удължена.

Всяка сутрин нападнатият шофьор Петър Йорданов кара със семейния бус 14-годишния си син на училище във Враца. Вчера попада в колона от полски тирове.

„Бяхме на разклона за Вършец и ни застигна полски тир, който почна да святка и да свирка зад нас. Наближавайки разклона за Бели извор, там има ограничение 60 км/ч и пътят е много лош. Започнах да намалявам, при което камионът отзад тръгна да изпреварва“, разказва Петър.

Маневрата на шофьора на камиона се оказала неуспешна.

„От завоя излязоха в насрещното автомобили и щеше да стане много сериозна катастрофа и аз подадох малко газ и му дадох път да влезе зад мен. До Железния мост постоянно свиркане, святкане“, продължава разказа си Петър.

В участъка, известен като Железния мост, седем тира като на кино обградили буса на българина.

„Камионът, който беше пред мен, почна да спира в лявата лента, вдясно спряха другите камиони, зад мен спряха още четири камиона и блокираха цялото движение, включително и нас между седем камиона“, разказа още Петър.

В саморазправата се включват трима от поляците.

„Двама души слязоха и отворих вратата и им казвам на английски „60 км“ и така показах (с ръка – вие луди ли сте). През това време дойде един друг и два пъти ме удари в лицето. Детето почна да реве, да пищи, аз дръпнах вратата, затворих я и другият счупи стъклото“, казва Петър.

Физическата агресия била придружена с вербална. Тировете потеглили, а потърпевшият незабавно позвънил на телефон 112.

„Започнах да карам с тях и да давам на 112 данни къде се намират“, разказва пострадалият шофьор.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко след това полицейски патрул от Мездра изпреварва колоната от тирове и я спира на входа на село Люти  дол. Пристигат и няколко патрулки от Враца. Сред полските шофьори е имало и жена. Нарушителите са задържани за 24 часа. Разпитани са в присъствието на преводач, а по случая е образувано досъдебно производство за хулиганство на пътя.

„Беше ужасяващо, пред детето ми да се случи е недопустимо. Не мога да кажа стимуланти употребявани ли са, но беше ужасяващо“, казва Петър.

Часове след нападението синът на Йорданов продължава да е в шок.

„Той е в стрес, реве постоянно, не иска да се качи в колата да се прибере. Не иска да вижда камион, не иска да пътува“, споделя мъжът.

Той призовава за разум на пътя.

„В България има знаци, които дали ни харесва, или не - трябва да ги спазваме. Не може да смятат, че в България всичко им е позволено и да се държат по този начин арогантно на пътя. Онзи полицай, който удари турчина, всички казват, че полицаят е виновен, но не се знае и там какво е станало и как е станало. Просто благодаря на органите на реда, че реагираха по абсолютно адекватен начин“, казва Петър.

Настоява и за адекватно правосъдие. Тази сряда предстои да стане ясно дали прокуратурата ще удължи мярката за задържане на поляците. Мъжът също обмисля дали да ги съди. 

Абсурдната история предизвика възмущение в социалните мрежи. Мнозина настояват за най-строгото наказание и дават примери от другите държави, където освен че са съдени, на водачите им се отнемат книжките, забранява им се да влизат в страната, налагат им се солени глоби.

Полските шофьори не са тествани за алкохол и за наркотици, тъй като не са извършили пътнотранспортно произшествие, а само хулиганство на пътя. Именно за хулиганство те ще бъдат съдени. Петима от тях по неофициална информация на bTV са освободени. Двама са оставени в ареста.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!