В посолството на България в Лондон беше открито разширение на консулската служба. Тази новина е важна за една от най-големите български общности зад граница.

Консулската служба в британската столица ежедневно работи, за да предостави административни услуги на диаспора с размерите на град като Варна.

Заради ограниченията срещу COVID-19 беше въведена система за записване, която драстично намали опашката пред посолството, но например за подмяна на български документ за самоличност най-ранният възможен час в момента е след три месеца.

В консулската служба ежедневно се отговаря на близо 400 мейла от цяла Великобритания, а служителите и отговарят и за решаването на проблеми на граждани с граничния контрол, съдебните и полицейски власти.

"Нашата консулска служба беше една от малкото, които не затвориха в условията на три поредни локдауна. Консулската служба продължи да работи. Бих желал да кажа, че само през миналата година в нея са извършени 35 000 услуги. Обработени са заявления за лични документи и паспорти на 18 000 души и това е само от един състав от осем щатни служители", заяви посланикът на България във Великобритания Марин Райков.

Назначени са допълнително трима служители към съществуващите осем, а в понеделник бе открито и разширение на приемната за граждани. Освен това се очаква до края на годината да заработи и консулска служба в Шотландия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!