Бизнесменът Пламен Бобоков показа при гостуването си в „Тази сутрин“ извадки от  комуникация в чат, за която твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. по повод на случая с либийския танкер "Бадр", задържан у нас. 

Снимка: btvnovinite.bg

Бобоков се обръща към Борисов като „бос“ и според него това е нормално, тъй като министър-председателят е „шеф на държавата“.

Снимка: btvnovinite.bg

След разменените съобщения двамата са се срещнали и премиерът е предприел „адекватни мерки“ и е разговарял с либийския си колега Сарадж по казуса, заяви Бобоков.

Бизнесменът сподели, че показва разговора в отговор на разпространените от прокуратурата разпечатки на негови чатове.

Снимка: btvnovinite.bg

"Очевидно е, че (с премиера Борисов) се познаваме отдавна", заяви Бобоков, който обаче е категоричен, че "не е близък с никого" - нито с министър-председателя, нито с президентския съветник Пламен Узунов, като определи отношенията си с последния като такива на "добри познати, но не в семеен план". Ние сме "нормални приятели без някакви ексцесии, няма нещо извънредно в нашите отношения".

"Не виждам нищо срамно и осъдително в това да общуваш с държавната администрация. Какво лошо съм направил, като съм опитал да спася България от един международен скандал", заяви бизнесменът, визирайки случая с либийския танкер "Бадр" и отново потвърди автентичността на разпространените от прокуратурата чатове с негово участие.

Макар да сподели, че се обръща към премиера с "бос", Бобоков не разкри кого визира като "началника" в чатовете си с президентския съветник Пламен Узунов, но отбеляза, че няма телефонния номер на държавния глава и това може да бъде потвърдено от прокуратурата, която е взела телефоните му. 

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до изказването на главния прокурор, че са навързани като "свински черва", Бобоков заяви, че "господин Гешев може да има много сериозни обвързаности, като гледам какво се случва в страната, за които можем само да гадаем".

Бизнесменът отказа да разкрие коя е "мафията", която по неговите думи се е опитала да "отвлече либийски танкер", като заяви, че не иска да изземва функциите на прокуратурата, която трябва да разкрие това.

Не е външен министър в сянка

Бобоков категорично отрече да е "кадрувал" във външно министерство, като отбеляза, че само е "препоръчвал стойностни хора", но тяхното назначаване има процедура, през която трябва да преминат и при която да докажат колко струват като професионалисти. Той още веднъж отбеляза, че не вижда нищо осъдително в това, още повече че в България има проблем с "липсата на качествени хора".

Според бизнесмена трябва да си страшно наивен, за да мислиш, че нещо в България може да се случи без връзки и затова му е жал за обикновените хора, за които вероятно е още по-трудно, след като дори на него му се отказват определени неща. Бобоков отново повтори, че не става дума за търговия с влияние, а за препоръчване на хора, но препоръките му не са били взето под внимание.

"Нямам повдигнато обвинение за търговия с влияние, аз съм само свидетел (по това разследване)", заяви бизнесменът.

"В последните няколко седмици сме свидетели на впрягането на всички възможни канали за масово втълпяване, в основата на което е прокуратурата, където се вадят всякакви снимки от моя телефон, който съм предал доброволно заедно с кодовете. Това е вече нещо, за което съжалявам, защото не съм очаквал това от един орган, който трябва да спазва законността в България", каза Бобоков.

В индийски екшън ли живее прокуратурата?

Бизнесменът определи действията на държавното обвинение като "Боливуд прадакшън". 

Арестът бил голяма изненада за него, защото той и брат му нямат нищо общо с внос "италиански боклуци", за което ги разследват. 

"Ние внасяме само скрап. Това го правим от много години, от 20 години имаме рециклиращ завод, а от 10 вече три. Ние произвеждаме 50 000 тона олова за наше собствено производство", каза Бобоков.

Бизнесменът отбеляза, че при рециклирането на един акумулатор, което е сложен процес, се усвояват 94,5%, а само 2,5% се предават на сепаратор или на съхранение с утилизация. 

Бобоков е категоричен, че неговата фирма няма нищо общо с откритие заровени отпадъци край Червен бряг и определи подобни твърдения като абсурдни. А за откритите там етикети и части от акумулаторни батерии, производство на неговата фирма, попита "ако намерят бутилки на продукти на "Шел", ще съдят ли тази коимпания".

95% от разпитваните по разследването за незаконен внос на италиански боклук са казали, че не го познават, а тези 5%, които са казали, че го познават, са заявили, че "никога не са работили с него по този бизнес", заяви Бобоков, който отново повтори, че не се познава с арестувания заместник-министър на еколкогията и водите Красимир Живков.

Според него не може да се говори незаконен внос на отпадъци, защото има много добри европейски регламенти с нотификации, а тяхната компания е парила всичко в съответствие с европейското и българското законодателство и съответната документация.

Що се отнася до остатъчните продукти от рециклирането, Бобоков обясни, че преди са били депонирани в Германия, но след това е не са получавали разрешение за износа им от България и затова са били предавани на фирми у нас, които са лицензирани за третирането на такива материали.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламен Бобоков вижда в действията на държавното обвинение целенасочена атака срещу него и брат му с неясна цел. По неговите думи свидетелят на прокуратурата, който е в основата на обвинението срещу него и брат му, е бивш техен служител и е бил хванат в нередности с ДДС, за което се е съгласил да участва в разследването срещу тях.

Бизнесменът сподели и разочарованието си от поведението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който е кръстник на неговите деца. Каква е причината за влошаването на техните отношения, той отказа да разкрие, но каза, че в настоящата ситуация разбира кои са истинските му приятели.

Вижте целия разговор във видеото!