Двете правителства на премиера Борисов извършиха изключително много работа по отношение на диверсификацията, каза в „Тази сутрин“ бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

„За да можем сега да говорим, че 17,5 милиарда куб. м газ годишно можем да доставим по реверсивната връзка от Турция към България. За да можем да говорим, че можем да доставим газ от връзката Кулата-Сидирокастро – това е въпрос на много работа“, заяви тя.

„През 2017 г. ние подменихме цялата инфраструктура по отношение на компресорните станции и на транзитната връзка с Турция, и на връзката с Гърция, което даде възможност тези връзки да станат диверсивни и да обърнем потока“, изтъкна още Петкова.

Тя призова управляващите да се върнат назад във времето и да видят откога всъщност започва този процес. Теменужка Петкова нарече техните твърдения за липса на диверсификация инсинуации, които показват „безпомощността и некомпетентността на това правителство“.

„Това, което се случи през последните дни, е демонстрация на пълна управленска, експертна и политическа немощ на това правителство. То демонстрира абсолютна невъзможност да се справя с всякакви кризисни ситуации“, заяви бившият енергиен министър.

По думите ѝ е изключително важно да се разбере защо правителството, след като е било наясно, че ще се случи това, не е отишло в парламента, за да обсъди въпросите с енергийната сигурност на страната.

„Те нарушиха Закона за енергетиката, където се казва, че държавната политика в енергетиката се определя от Народното събрание и от Министерския съвет“, каза още Теменужка Петкова.

Според нея „тези хора разчистват пътя на посредниците при доставките на природен газ за България“.

Тя изреди още от свършеното от правителството на ГЕРБ.

„Първият интерконектор, който е между България и Румъния, е построен именно от правителството на Борисов през ноември 2016 г. То е направило възможна и реализацията на интерконектора Гърция-България. Този проект беше сложен в ъгъла и никой нямаше намерение да го развива. Ние направихме всичко възможно за този проект. Той трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 г. Това правителство и двете служебни на президента Радев проявиха абсолютно безотговорно отношение към този процес и не завършиха проекта в срок“, заяви бившият енергиен министър.

Проведени са две обществени поръчки и са избрани две гръцки компании – едната за доставка на тръби, а другата да извърши строителството.

„Настъпи кризата с коронавируса и те нямаха възможност да дойдат в България и да извършат своите дейности, което забави този процес“, уточни още Петкова.

По думите ѝ интерконекторът Гърция-България е ключов проект за България. Това е и един от седемте топ приоритета на ЕС.

„Ние направихме проекта необратим, а настоящото правителство провали срока за приключването му“, допълни Теменужка Петкова.

Според нея поскъпването на природния газ няма да е по-малко от 35%.

От ГЕРБ са депозирали искане до председателя на НС да бъде свикано извънредно заседание в петък, за да се обсъди спирането на руския газ, както и разглеждане и гласуване на внесеното предложение за предоставяне на военна помощ за Украйна.