„Отвън чакат посредниците, натоварили са корабчетата, чакат тези сладки богати българи да плащат скъпия газ“ – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията със спрения руския газ за България.

„Връщат посредниците, ще крадат 100-150 млн. на месец. Бизнесът ще фалира. Всички ще платим за това, че докарахме „промяната“. Ще правят нови олигарси или старите са се върнали“, заяви Борисов.

По думите му управляващите са пропуснали момента, в който е трябвало да резервират капацитет от терминалите в Гърция и Турция, тъй като има инфраструктура, която може да докара синьото гориво у нас.

„Ако Делян Добрев беше министър, още преди 2 месеца, когато започна войната, щях да съм го пратил на о. Ревитуза, където им е терминалът, да сме сложили банкова гаранция и да имаме гарантирани количества. Можем да взимаме газ от Турция и Гърция, но трябва да има мислещ министър. Когато прякорът му е Кеша, той не е отишъл да гарантира капацитет“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Самият Делян Добрев заяви, че „фактически в България не постъпват количества газ за България постъпват само за транзитираните държави, защото го няма този газ, защото от 22 държави само ние не можахме да си отворим сметка в „Газпром“ – твърдение, което не е напълно вярно, тъй като и Полша е със спряно подаване, а общата позиция на ЕС дълго беше против наложения от Москва платежен механизъм.

„В момента цената, на която купуваме от Русия, е около 70 € на мегават час. Аз мога да се обзаложа, че цената на която сега ще започне да купува „Булгаргаз“ с този новия удобния директор ще бъде минимум 2 пъти по висока. И знаете ли кой ще плати тази цена – всички потребители в България. Това буквално ще бъде унищожаване на икономиката на България“, подчерта Добрев.

По думите му този газ отново ще бъде руски и ударът по бизнеса ще бъде още по-силен и заради отпадането на компенсациите от 1 май.

Добрев посочи и кои ще са най-ударените сектори: „Някои от тях, ако им спрат газа като стъкларските заводи – технологичният процес е такъв, че те не могат отново да заработят. Това не един двигател на ток да го включиш от копчето и да го изключиш. Това са пещ и технологични процеси, на тях като им, ако им спре газът, те после всичко трябва да хвърлят. Има много торови заводи, които ще бъдат ужасно ударени, може и да не могат изобщо да просъществуват, както и стъкларските заводи, металургия, друга химия, машиностроене, фармация. Една голяма част от производството на хляб също е на газ. Ето, до хляба стигахме“.

Борисов подчерта, че, ако ГЕРБ бяха на власт, скокът на тока щеше да е в рамките на стотинки, а на газа такъв въобще нямаше да има.

"Газпром" казва "Да не сте посмели да крадете газ от "Балкански поток", защото е транзитен за Сърбия и Унгария". Аз съм направил 5 връзки на "Балкански поток" с българската енергийна система. Тогава се обаждаш чак до Путин: "Вие нали прекарвате (газ). Искаш да моето население да плаща такъв скъп газ, нали сме "приятели" - регулираме, цената, за да не се правят глупости" - но трябва опитни хора, знаещи хора" - обясни Борисов как би комуникирал с Путин ситуацията, ако беше на власт.