Преди дни президентът Румен Радев заяви, че се дават милиарди за магистрали, които се харчат без обществени поръчки и „при изключително съмнително качество“. Той каза още, че е настоял държавното дружество „Автомагистрали“ да публикува информация на кого и защо плащат и по какви критерии. Такава информация обаче не му е дадена.

„В последно време държавата, освен че се тресе от пандемична криза, се тресе и от предизборни изказвания. Това е абсолютно спекулативно изказване. „Автомагистрали“ е държавно дружество. Възлагането е по Закона за обществените поръчки, така че то не е незаконно“, заяви в „Тази сутрин“ регионалният министър Петя Аврамова.

„Не знам кога президентът Радев е поискал такава информация. Преди 10 дни такава беше поискана от народен представител и тя му беше предоставена“, допълни тя.

„Там има една цифра, с която също се спекулира. Тя е 405 договора, които има „Автомагистрали“ с външни контрагенти за доставка на материали, машини под наем и оборудване“, обясни още Петя Аврамова.

„Не чух в последно време нито едно конструктивно предложение или конструктивна критика. Чувам само общи приказки за некачествено неизпълнение. Ако президентът посочи конкретен участък и конкретен такъв обект, аз съм първата, която ще взема мерки за санкциониране“, категорична бе тя.

От „Автомагистрали“ ЕАД от своя страна заявиха, че не е отказвана информация на президента, защото такава не е искана от тях. Единствената кореспонденция с администрацията на държавния глава били три искания за дарения за благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Днес Мая Манолова ще даде брифинг във връзка с новия проектозакон за ВиК, от който според нея ще последва драстично увеличение на цената на водата.

„Това е следваща спекулация. Законът за водоснабдяването и канализацията е публикуван за обществено обсъждане. За мен е необясним начинът, по който Мая Манолова изказва своето становище. Законът не предвижда увеличение на цената на водата и това е спекулация“, заяви Аврамова.

„Напротив - в закона са залегнали текстове, които казват, че ще се запази социалната поносимост на цената на водата. Освен това там са залегнали и текстове, които казват, че ще бъде въведено подпомагане за тези, които са с необходимост да бъдат подпомогнати за доставка на вода“, поясни регионалният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!