Не бих казал че не съм избора на Корнелия Нинова, това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Петър Витанов – вторият номиниран в листата на БСП за евродепутати след тайно гласуване на инфарктен пленум в неделя. На форума след гласуването виждането на Корнелия Нинова за състава на листата беше променено.

Не сме вождистка партия, заяви Витанов и посочи, че Корнелия Нинова носи точно толкова отговорност за резултатите на изборите, колкото и всеки друг, който е гласувал за листата.

При тайното гласуване листата, предложена от ръководството, беше пренаредена. Стигна се и до балотаж второто и третото място, както и за петото и шестото. За второто място се съревноваваха Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а за петото – президентът на ПЕС Сергей Станишев и Иван Кръстев. Предварително беше утвърдено само четвъртото място, отредено на гражданската квота – за началника на кабинета на президента Иво Христов.

Станишев обаче беше предложен допълнително по време на пленума, като той не беше сред имената за евровота, предложени от Изпълнителното бюро на БСП.

Имаше колективно разбиране за присъствието на Сергей Станишев, обясни днес Петър Витанов. „Не смятам , че Корнелия Нинова е била бламирана от Изпълнителното бюро, нещо повече – въпреки инфарктните моменти, партията излезе обединена около листата. От днес вече работим за печеленето на изборите”, посочи още Витанов.

Той коментира и и появата на Иво Христов в листата.

„Приемам присъствието на Иво Хистов като нещо изключително положително, защото той се възприема от голяма част от българските леви хора като автентичен техен представител, смятам че ще допринесе с положителен резултат към електоралните нагласи за БСП. Иво Христов е изявен левичар”, обясни още Петър Витанов.

Според него президентската институция определено се позиционира като опозиция на тази власт. Не виждам нищо ненормално да имаме еднакви тези с президентството, отбеляза Витанов.

На въпрос защо досега действащите евродепутати не се намират на избираеми позиции, той обясни, че двама от тях попадат  в първата десетка.

„БСП има всички шансове да вкара поне седем евродепутати, борим се за победа и съм убеден че ще я постигнем, категоричен беше Петър Витанов.

„За нас победа ще е да имаме един глас повече от опонентите ни. Ние искаме да променим България и Европа. Никой не може да поставя под съмнение европейската ориентация на БСП", категоричен беше Витанов.

По думите му БСП не е евроскептична партия, а напротив – стреми се да постигне промени в ЕС, така че да бъде по-социален и да възстанови гражданските защити на хората, да доведе до преодоляване на тежките неравенства.