Причина за смъртта на 3-годишното дете, чиито родители са обиколили три болници, е системният проблем в здравеопазването. Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият здравен министър Петър Москов.

„Когато преди две години, в качеството си на здравен министър, защитавах и внасях закони, които гласяха, че трябва да има комплексност на лечението – ако една болница претендира да ви лекува, тя трябва да ви лекува за всичко и има договор с касата. Тогава телевизионните студия се пълниха с всякакви мушмуроци, които обясняваха, че това било администриране, било лошо…”, каза Москов.

Според него проблемът е в системата и на политическата воля, а не в конкретната болница и в лекарите.

На въпроса 500 млн. лв. повече за здравеопазване следващата година ще помогнат той отговори така: „Една баба и един дядо гледали порно, на дядото му се приспало, а бабата казал: „Чакай да видим дали ще се оженят накрая”. Ами, няма да се оженят. Да правиш едни и същи неща неща с очакване да има различен ефект граничи с формулировката за невменяемост в медицината”.

Той сравни наливането на допълнителни средства в нереформираната здравна система с наливането на вода в шише, което е пробито на няколко места.

„Г-н Борисов (премиерът Бойко Борисов) е казал, че основната му цел е да построи магистрала „Хемус” и не иска допълнителни главоболия по време на строежа” коментира още бившият здравен министър.

Относно новата дясна партия „Консервативно обединение на десницата” (КОД) Петър Москов каза, че тя ще е контрапункт на всички утопии и на "всички експерименти, през които минахме – комунистическия, либералния, зеления, в който живеем в момента". "Опира се нормата и на здравите работещи решения. Това са кодовете на дясното”, обясни председателят на КОД.

Вижте цялото интервю във видеото!