"Спечелихме малка междинна битка при гласуването на пакета "Макрон" в Европарламента. Отложихме взимането на решение." Това обясни евродепутатът от БСП – Петър Курумбашев в предаването „Тази сутрин” по bTV за гласуването миналата седмица.

Трябва да направим коалиция от държави единомишленици срещу плана "Макрон” и срещу Пътния алианс (в който влизат Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Норвегия и Швеция), посочи още Курумбашев.

"Срещу нас стои коалиция от силни държави, наречена "Пътен алианс", сред които Германия и Франция. Ние също трябва да направим такъв съюз на единомишлениците и това е моят съвет към правителството. В основата му могат да бъдат Полша, Румъния и България, а също и Финландия, Испания, Португалия и Ирландия, както и всички държави от Централна и Източна Европа", категоричен бе Петър Курумбашев. Той посочи още, че и държави от периферията са на нашата позиция.

По думите му в четвъртък ще се реши дали тази тема влиза в пленарна зала. „Навреме бяха писмата на президента и премиера до Антонио Таяни да се отложи гласуването за следващия европарламен”, отбеляза още евродепутатът.

Петър Курумбашев съобщи, че в  БСП предстои да се направят номинации за водач на листата за евродепутати и уточни, че от февруари ще стартира реденото на листите.