Протест в пернишкото село Дивотино заради поредното спиране на водата. В части на селото налягане няма, а аварии се случват постоянно. Хората недоволстват и от „бездействието” на кмета.

По думите им проблемът продължава месеци наред.

Снимка: btvnovinite.bg

„Шест дни не сме имали абсолютно никаква вода. След това се пускаше на части, след това започна пак да се спира. Плащаме си водата само. Този месец ние е дошла сметка 34 лв. – откъде?”, каза Лорета Димитрова.

Кметът на селото Румен Сергиев призна, че има проблем с налягането във високите части на Дивотино. 

Той обясни проблема с неправилното изграждане на водопроводната мрежи преди години. Някои квартали са свързани с напорния водопровод преди водата да достигне резервоара, който захранва селото. Така за останалите квартали вода често няма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дивотино няма проблем с доставката на вода, има проблем с вътрешната мрежа. Високите части са на резервоар, който при всяка една авария не може да се напълни. Проблемът трябва да се реши с цялостна подмяна на водопровода”, обясни Сергиев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му в момента общината чака одобрение за реконструкция на мрежата. Той обеща, че ситуацията ще се подобри с промяната на водния цикъл в Перник.

Антоан Йорданов от ВиК – Перник каза, че има голяма авария на довеждащия водопровод, което допълнително усложнява ситуацията.