Поредна авария остави стотици семейства в Перник без парно, сигнализират зрители на bTV.

Квартал „Изток“ е един от засегнатите райони от две поредни аварии в ТЕЦ „Република“. Заради нарушено топлоподаване вече повече от две седмици хората се сблъскват с проблеми с парното и топлата вода.

Според граждани проблемите не са инцидентни, а по-скоро хронични. Те разказват, че за пореден път радиаторите им са студени. На 27 януари топлоподаването във всички жилищни и обществени сгради е било нарушено.

Снощи от „Топлофикация“ съобщиха, че топлоподаването е окончателно възстановено.

Ивайло Евтимов живее в квартал „Изток“ и посочва, че от началото на отоплителния сезон редовно радиаторите са хладни.

„За мен не е нормално, при положение че всяко лято се прави профилактика и се правят ремонти“, казва той.

Мъжът се опитва да подава сигнали, но често не успява да се свърже с когото трябва, а на два пъти получава отговор, че да се оправи аварията отнема време. 

Зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев отбелязва, че има десетки получени сигнали на дежурния телефон в община Перник през последните дни.

„ТЕЦ „Република“ е обект с комплексно разрешително, дружеството е частно и неговата дейност се контролира от РИОСВ, МОСВ и КЕВР. На община Перник не са вменени контролни функции спрямо дружеството“, отбеляза той.

„Миналата година по наш сигнал до КЕВР беше извършена проверка и при установени нарушения бяха дадени задължителни предписания на „Топлофикация“ да приспадне от сметките на абонатите“, припомни Стефан Кръстев.

Чавдар Стойнев, зам.-директор на „Топлофикация“, обясни, че аварията е била свързана с основния топлоизточник.  

„Веднага пуснахме резервен, но през това време температурата намаля. В момента всичко е възстановено и „Топлофикация“ работи в нормален режим“, заяви той.

По думите му ще бъдат разгледани механизми за компенсиране на клиентите.