Пенсионерите излязоха на протест под прозорците на властта. Те настояват за преизчисляване на всички пенсии. Възрастните хора предлагат минималната пенсия да стане 308 лева, което е 55 процента от минималната работна заплата. Друго искане е таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, да бъде премахнат.

„Предлагаме да се преизчислят пенсиите спрямо средния осигурителен доход за предходната година, с отчитане на инфлацията и минималната работна заплата – това е около 308лв. Искаме още увеличение на инвалидните пенсии, отмяна на параграф 6 от Кодекса за социално осигуряване, който е дискриминационен и разделя хората на групи и приемане на Закон за възрастните хора”, заяви ген. Васил Върбанов от инициативния комитет.

Снимка: Ладислав Цветков

Пенсионерите заявиха, че искат премахване на тавана на пенсиите. По думите им не е достатъчно увеличаването на тавана на 1200 лв., защото отново има ощетени хора.

„Това е поредният митинг, в който ние ще участваме, след като не чуват нашите искания, на нашите бащи, които са построили България. Следователно ние решихме да се обединим с военните и всички пенсионерски структури в страната, за да можем да постигнем резултати. Не може един пенсионер да живее с 200 лв. пенсия, като дава половината за лекарства”, посочи Валентина Николова, председател на съюза на пенсионерите.

„Увеличаването на минималния размер в нивото, в което се поставя като искане – 308 лева, е свързано със съответно един дисбаланс в цялата пенсионна система. Общо планираните разходи за пенсии догодина приближават границата от 10 милиарда лева. В проекта на бюджета има предложение, което до голяма степен е решение, увеличаване на тавана от 1 юли на 1200 лева”, съобщи социалният министър Бисер Петков.