Ужас в небето над София преживяха 95 пътници на борда на самолет на "Турските авиолинии" по време на аварийно кацане в неделя вечерта.

Пилотът докладва до кулата, че има затруднение в управлението на самолета и желае да поддържа определена височина, за да направи проверки.

От своя страна РВД правят всичко възможно, за да осигурят коридор за аварийно кацане. То продължава само няколко минути, но пасажерите го описват като ужас.

„Самолетът беше много завъртян, Луната се виждаше отдолу. Даже един пътник направи клип. Затова ми беше замаяно“, разказа един от пътниците на злополучния полет - Крум Атанасов, в „Тази сутрин“.

„Нямам проблем с летенето. Спя безпроблемно в самолета, но този път беше различно. На този полет се изпотих. Беше много топло в салона. И други казаха, че им е било много горещо“, спомня си Атанасов.

Той видял, че надморската височина на монитора пред него била в порядъка на около 1500 метра. Дали тези данни са били достоверни, Крум не знае, но е категоричен, че самолетът е летял ниско и сградите долу са се виждали много ясно.

Крум Атанасов пътувал с "Турските авиолинии" за ваканция в Мексико. Трябвало да се прекачи в Истанбул, но проблемите започнали още преди излитането на самолета от София.

„Бях в задната част на самолета, където стюард ни каза, че има някакъв технически проблем, но не знаят какъв е. При което едно момче, което беше на седалката зад мен, каза: „Край, аз слизам, не искам да остана на този самолет“, разказа Крум.

По думите му стюардът бил категоричен, че техническият проблем не бил свързан със сигурността на полета. Пътниците чакали два часа в самолета, докато повредата бъде отстранена. Малко след излитането обаче станало ясно, че нещо не е наред.

„Една стюардеса отпред, мисля, че беше главната стюардеса, започна да говори притеснено на турски. Другите стюарди почнаха да се молят на Аллах. Казаха ни да премахнем всички остри предмети и да заемем защитна поза“, разказа още Крум.

Тогава пилотът направил изявление по уредбата. 

„Последната реплика никога няма да я забравя. Беше „Brace for impact“, което означава „Пригответе се за удар“, разказва още Крум.

Въпреки това съобщение на борда не е имало паника.

"Не е като по филмите. Ти си вцепенен и очакваш удар след 15 секунди", сподели пътникът.

Когато кацнали благополучно, по наша традиция всички пътници ръкопляскали. На слизане Крум попитал стюардесата дали наистина са очаквали удар на самолета със земната повърхност и тя потвърдила.

Какво още разказа Крум Атанасов - гледайте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!