Още в 6:30 ч. сутринта някои от фитнесите в София бяха отворили врати. Там отидоха да тренират и първите желаещи.

При влизане във фитнеса първото нещо, което се прави, е дезинфекция на ръцете на клиентите, обясни управителят Мария Станчева.

Задължително е всеки да използва кърпа. Тя се поставя на уреда, за да може гърбът на човек да не се допира до повърхността. След това клиентът трябва да дезинфекцира след себе си.

Посетителите не са задължени да ползват маски, когато тренират, а само когато влизат във фитнес залата. Персоналът е задължен да носи предпазни маски.

След два месеца тренировки само вкъщи и навън притеснения от зараза сред спортуващите - няма. 

"Смятам, че ако някой е болен, той не би дошъл да спортува. Едното изключва другото", сподели Иван, който бе сред първите посетители на фитнеса. 

Фитнес залите работят с 50% капацитет. Навсякъде има стикери, които да напомнят за спазване на дистанция и носенето на кърпа. Задължително - да не се влиза с външни обувки, а само с маратонки за залата. 

От бранша се надяват да няма ново затваряне, защото губят персонал. Държавата пък вече два месеца бави изплащането на помощта по програмата "Запази ме". 

„От момента, в който затворихме през декември, когато подадохме заявления за помощи, до ден днешен не сме получили нищо. Хората започнаха да се пренасочват към други сектори, които не са толкова потърпевши от пандемията. Надяваме се да не затворим отново“, обясни Мария Станчева.