Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан е бежанка у нас. Пет месеца след бягството от талибаните, 23-годишната Мохадес Мирзаи е одобрена да получи постоянен статут в България.

За часове животът й се преобръща на 180 градуса. На 15 август вместо да пилотира „Боинг“ 737  към Истанбул, Мохадес напуска Афганистан като бежанка, за да оцелее.

„Стоях пред самолета и трябваше да реша – дали да замина, или да остана. Мислех за всичко, което оставям -  семейството си, дома си, приятелите и моята мечтана професия. Изпитвах и страх от талибаните, които бяха нахлули в летището. Бях уплашена до смърт!  По телефона майка ми каза: „Бягай! Талибаните ще преследват теб, не нас. Ти си в опасност“, разказва Мохадес.

Всичко, което има, остава зад гърба й, но е жива. Семейството се разделя – майка ѝ и сестрите ѝ са евакуирани от Афганистан в Албания.

Снимка: btvnovinite.bg

Мохадес няма отговор защо талибаните искат да заглушат гласа на жените като нея.

„Това е въпрос, който не спираме да си задаваме. Ние сме част от обществото в Афганистан. Жените са 50% от населението. Животът ни ще бъде много по-добър, ако можем да работим наравно с мъжете, както в другите страни, както е в България, в Европа и в Америка. Питаме талибаните защо не ни позволяват, но не получаваме задоволителен отговор. Не виждам смисъл в това жените в Афганистан да не работят или да не учат. Ние имаме това право. Трябва да имаме равни права с мъжете“, казва младото момиче.

В Афганистан Мохадес успява да се справи с всички предразсъдъци да преследва детската си мечта и да стане пилот на самолет.

„Казваха ми: „Много си дребна, пилотите трябва да имат мускули. Няма да успееш да издигнеш самолета“. Трябва ли да имам мускули , за да пилотирам самолет? Смешно е, но в миналото тези думи много ме натъжиха“, разказва авиаторката.

Намира изход в чужбина – учи в Канада, а едновременно с това работи на няколко места, за да се издържа и да помага финансово на семейството си. Довършва образованието си във Филипините. И напук на всички, които не вярват в нея, тя се завръща в родината си и започва работа като втори пилот, защото за нея няма невъзможни неща.

„Толкова пъти ми казваха: „От теб пилот няма да стане!“ Но аз продължавах да опитвам, да уча и да се трудя!“, казва Мохадес.

След една щастлива година, изпълнена с полети, целият й свят се преобръща. На рождения си ден – 17 август, Мохадес каца в България.

„През 2021 г. все едно пораснах не с една, а с цели пет години. Губиш надежда, губиш смисъл. Но реших, че няма просто да падна духом и да плача, а ще се боря за правата си като жена и ако моята мечта е да летя – аз ще я следвам!“, споделя младата жена.

За да се докосне до мечтата си, водим Мохадес в авиационния тренажор на Техническия университет.

Освен че се превърна в първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан, Мохадес е една от 100-те най-влиятелни и вдъхновяващи жени за последните 12 месеца според класация на Би Би Си.

„Най-трудно е да приземиш самолета плавно и да усетиш момента на допир със земята“, казва Мохадес, докато управлява полета на самолета в тренажора.

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да пътуват сами

Досега без статут и документи, младото момиче не може да кандидатства за работа като пилот.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поставих си цел - до следващия август ще бъда отново в пилотската кабина! До следващия ми рожден ден!“, споделя Мохадес.

Защото в небето се чувства най-щастлива: „Чувствам се свободна, всички проблеми на земята изглеждат толкова дребни. Усещам свободата - сякаш имам криле и летя!“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!